Tentang Iskandar Zulkarnain dan kemunculan Yakjud dan Makjud..

Ustaz Zainul Asri Ramli Kuliah Kitab Bahrul Mazi(Hadis 29) Ustaz Muhammad Alexander bertajuk Yakjuj & Makjuj

Thursday, January 31

NABI SULAIMAN MENGIRIM SURAT KEPADA RATU BALQIS

Bab2
NABI SULAIMAN MENGIRIM SURAT KEPADA RATU BALQIS


Burung Hud-hud segera terbang. Surat yang dibawanya dilemparkan tepat ke dalam bilik tidur sang ratu. Alangkah terkejutnya ia menerima surat yang misteri itu

Kerajaan Saba yang dilaporkan oleh Hud-hud itu adalah negara besar dahulu kala. letaknya tak jauh dari ibu kota Yaman sekarang.adalah negaranya bernama Balqis. duduk di atas takhta kerajaan setelah ayahandanya Raja Syaraahil, mangkat. Ratu Balqis termasyhur cantik muda dan masih perawan. Banyak yang hendak mempersuntingnya tetapi selalu ditolak. Mungkin kerana merasa agung, kaya-raya, banyak raja-raja di sekitar yang takluk di bawah jajahan dan kedaulatannya.

Hud-hud melanjutkan: "Syaitanlah yang menghalangi mereka bersujud kepada Allah, Tuhan Yang mengeluarkan apa yang terpendam di langit dan di burni, dan Yang mengetahui apa-apa yang tersembunyi dan apa-apa yang nampak. Allah tiada Tuhan selain-Nya, yang bersemayam di atas 'Arasy."

Sulaiman berkata: "Kami hendak mencari bukti apakah laporanmu benar atau dusta."
"Saya benar," ujar Hud-hud menyakinkan.
"Kalau begitu," kata Sulaiman, "pergilah engkau menghantar suratku, lemparkan ke tengah-tengah mereka lalu engkau menghindar dari mereka dan siasatlah apa yang mereka bicarakan."

Istana Saba menjadi gempar. Pembesar-pembesar negara dan panglima-panglima perang serta tokoh-tokoh masyarakat segera dijemput ke istana. Ratu Balqis mendedah-kan surat itu dalam mesyuarat tergempar kerajaannya untuk dibacakan kepada para menteri dan panglima perang. Bunyinya surat itu adalah:

"Surat ini dari Sulaiman.
Bismillahir Rahmanir Rahim. Janganlah tuan-tuan merasa besar terhadapku.
Menghadaplah kepadaku dalam keadaan menyerah (muslimin). "
(An-Naml: 30-31).


Singkat isi surat itu, tetapi mengandungi tentangan dan cukup menggerunkan bagi kerajaan Saba. Ratu Balqis bertanya kepada para pegawai tinggi kerajaan: "Bagaimana pendapat tuan-tuan tentang surat ini? Ini ancaman, manakala kita tidak mematuhi, bererti perang. Aku tidak pernah mengambil sesuatu keputusan penting yang menyangkut negara sebelum mengadakan mesyuarat dengan para pembesar dan pemimpin-pemimpin rakyat."
Mereka menjawab: "Ba-ginda Ratu, kita mempunyai kekuatan dan keberanian berperang. Keputusan di ta-ngan Ratu, maka perintah-kanlah apa yang harus kami lakukan!".

RATU BALQIS MENGIRIMKAN HADIAH KEPADA NABI SULAIMAN

Ratu Balqis nampak seolah-olah bimbang. Ia meminta pertimbangan para pembesar, tetapi secara tak langsung mereka memberikan pernyataan: "Siap berperang." Tak seorangpun yang mengu-sulkan perdamaian ataupun perundingan dengan negara pengancam itu. Kebim-bangan Ratu ialah kerana khuatir akan dikalahkan. la mengenali kesaktian Raja Sulaiman, Raja Bani Israil yang gagah perkasa. Dari Hadiah negara akan dihantar oleh seribu pembantu istana, yang terdiri dari para pemuda dan pemudi, iaitu lima ratus laki-laki dan lima ratus wanita, semuanya pilihan yang sama tampan, sebaya dan jelita. Wanitanya dihiasi bagaikan bidadari-bidadari di dalam syurga seribu satu cerita kehebatan Raja Sulaiman, kini sudah menjadi kenyataan di depan matanya sendiri dengan adanya surat pos udara yang dihantar oleh seekor burung.

Tetapi di samping kebim-bangannya ia pun gembira melihat kesetiaan dan kepa-tuhan para pembesar dan wakil-wakil rakyat. Kepa-tuhan mereka itu menolong-nya untuk mengambil sesuatu tindakan yang tidak akan disesali oleh rakyatnya. Sebab yang berbahaya ialah kalau kehendak Ketua Negara bertentangan dengan kehendak rakyat.

"Ratu jangan khuatir! Kami taat apapun yang diperintahkan sehubungan dengan surat dari Palestin itu," kata Perdana Menteri setelah Ratu Balqis masih belum memberikan sebarang reaksi.

"Apakah tuan-tuan tidak akan menyesali keputusan yang kupilih?" tanya Balqis memancing sokongan yang lebih tegas. "Sama sekali tidak," jawapan mereka sepakat.

Balqis berkata: "Ketahuilah tuan-tuan bahawa apabila penyerbu-penyerbu itu memasuki suatu negara, mereka membinasakannya dan menaklukkan, bahkan orang-orang mulia dibuatnya menjadi hina. Begitulah pengala-man yang terjadi di mana-mana. Dan bala tentera Sulaiman pasti akan bertindak demikian. Sungguh menyedihkan sekali nasib negara yang ditakluk."

Balqis berhenti seketika, berusaha menyakinkan apa yang dia ucapkan, kemudian meneruskan: "Sebagai tindakan pertama aku hendak mengirim Duta kepadanya dengan persembahan hadiah-hadiah yang paling mahal. Kemudian kita menunggu berita yang akan dibawa pulang utusan kita, untuk mengetahui bagaimana sam-butan Sulaiman. Kalau ia terpengaruh menerima ha-diah, maka dia hanya sebagai pemimpin dunia, bukan pemimpin agama yang berpang-kat Nabi atau Rasul."
Sidang negara menerima saranan Ratu. Dan keputusan itu dipandang sangat bijak-sana, suatu diplomasi yang tinggi, sambil tunggu dan lihat reaksi Sulaiman.

Untuk keperluan itu kerajaan Saba mempersiapkan berbatang-batang emas dan perak, batu-batu permata beraneka bentuk, kayu-kayu wangi. kesturi, minyak anbar, kapur barus dan barang-barang yang bermutu dan berharga lainnya. Kesemua-nya diletakkan di dalam kotak-kotak berukir yang terbungkus dengan kain sutera yang beraneka corak warna dan ragamnya.

NABI SULAIMAN MENOLAK HADIAH DARI RATU BALQIS

Hadiah negara akan dihantar oleh seribu pembantu istana. yang terdiri dari para pemuda dan pemudi, iaitu lima ratus laki-laki dan lima ratus wanita, semuanya pilihan yang sama tampan, sebaya dan jelita. Kepada mereka diberikan pakaian seragaro. gelang, subang, kalung, tali pinggang, mahkota dan perhiasan-perhiasan mewah yang melambangkan kebesaran kerajaan. Wanitanya dihiasi bagaikan bidadari-bidadari di dalam syurga.

Kenderaan terdiri dari lima ratus kuda dan lima ratus keldai yang tangkas-tangkas untuk tunggangan para utusan di samping kuda-kuda pilihan yang dilengkapi dengan pelana-pelana emas. Ratu Balqis memberikan arahan singkat terhadap rombongan yang akan menuju Palestin:

"Perhatikanlah baik-baik sikap pemimpin Bani Israil itu. Kalau ia bersikap ram ah tamah menghadapi kamu, maka itu menandakan bahawa dia seorang Nabi. Dan kalau bersikap marah, itu menunjukkan dia seorang raja. Janganlah gentar dengan sikapnya yang demikian, kerana kami sanggup mengadakan penyelesaian dengannya. Perlihatkanlah keperiba-dianmu kepada orang Palestin. Sopan, gagah, danjangan mengesankan perasaan rendah diri!"

Pesanan yang lebih khusus disampaikan pula kepada para Duta dan para perunding yang akan berbincang dengan Nabi Sulaiman. Sepucuk surat yang memakai cap kerajaan diserahkan kepada ketua perunding, Mundhir bin 'Amru. Dia seorang diplomat agung, perunding ulung, berwibawa, ahli siasat yang piawai, terkenal dan cerdas. Dia seorang Duta yang cemerlang kerjayanya, mempunyai pengalaman luar negeri, belum pernah gagal dalam perun-dmgan-perundingan sebelumnya. Kepadanyalah dipercayakan melakukan diplomasi :erhadap Sulaiman dan para pembimunya.

Rombongan perutusan dilepas dengan restu dan oleh seluruh rakyat. Rate Balqis mengambil kepu-mengirim perutusan adalah sebagai siasat untuk melunakkan negara pengancam. Kalau hadiah itu diteri-ma oleh Sulaiman, maka diharapkan negaranya akan aman dari penyerbuan sehing-ga mereka bebas melaksa-nakan aliran kepercayaan yang dianutnya selama ini dan mengatur pemerintahannya menurut cara yang mereka pilih.

Burung Hud-hud yang menyiasati hasil perundingan mereka segera terbang mem-berikan laporan ke Palestin. Nabi Sulaiman yang meneri-manya langsung memerintah-kan pasukan jin untuk mem-bantu dengan cepat membina sebuah vila yang megah sebe-lum wakil kerajaan Saba itu datang. Vila itu harus dibangun dengan seni lukis yang menarik, berlantaikan kaca-kaca permata kilat mengkilau, yang di bawahnya mengalir air-air jernih sehingga merupakan akuarium terbesar, yang di dalamnya dihiasi dengan segala jenis ikan-ikan kecil, kura-kura dan binatang-binatang laut lainnya yang berwarna-warni. Maksudnya ialah untuk mempamerkan kepada perutusan Balqis suatu keterpesonaan menda-lam agar mereka dapat bercerita kepada kaumnya tentang keunggulan nikmat Ilahi yang dianugerahkan kepada Rasul-Nya.

Para utusan Ratu Balqis telah sampai di Palestin. Mereka diterima menghadap oleh Sulaiman. Mereka diperlakukan ramah tamah. Mereka takjub menyaksikan kemegahan istana Sulaiman, di mana mereka belum pernah melihat segala keajaiban dan kebesaran seumpama itu sebelum ini.

Hadiah dipersembahkan dengan surat pengantar. Sulaiman membacanya lalu tersenyum. Beliau berkata kepada Duta kerajaan Saba: "Apakah layak^ tuan-tuan menolongku dengan harta benda? Sesungguhnya pem-berian Allah kepadaku adalah lebih baik daripada pemberianNya terhadap tuan-tuan. Tetapi kerajaan Saba merasa bangga dengan hadiah ini."
Duta Mundhir terdiam, tak sebaris kalimat pun yang keluar dari mulutnya.

Semangat diplomasinya tiba-tiba padam. Ini merupakan gejala dari suatu kekalahan dalam percaturan tingkat pertama.

"Kembalilah tuan-tuan kepada pemerintahmu! Sam-paikan pada mereka bahawa kami akan datang dengan bala tentera yang tak terkalahkan. Kami akan usir mereka seba-gai orang buangan atau kami tangkap sebagai tawanan yang hina. Kecuali apabila mereka datang menyerah." Demikian ketegasan Pimpi-nan Bani Israil itu terhadap perutusan Saba.

1 comment:

  1. Hi,

    I begin on internet with a directory

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

----------------------------------------------------

Check Page Rank of your Web site pages instantly:

This page rank checking tool is powered by Page Rank Checker service

Pages

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
................ Orang tua yang tidak mempunyai ibadah, ibarat orang yang tidak ada kekayaan dunia dan akhirat ............................ Orang tua yang tidak mempunyai ibadah, ibarat orang yang tidak ada kekayaan dunia dan akhirat ...................................... Orang tua yang tidak mempunyai ibadah, ibarat orang yang tidak ada kekayaan dunia dan akhirat ..................... ..................... Allah taala memberi modal tubuh (dua) roh dan badan pandai-pandailah untuk menjadikan untung........ Allah taala memberi modal tubuh (dua) roh dan badan pandai-pandailah untuk menjadikan untung........ Allah taala memberi modal tubuh (dua) roh dan badan pandai-pandailah untuk menjadikan untung........

Taubat... itu mengumbah nafsu ( mencuci nafsu )

bazar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

'Magog' atau 'Makjujj "Khawarij" 000 injured 000 people . killed 250 2009 2010 2012. 40 hari Rasulullah s 40kms north of Khartoum 6-QUR-AN MENYIMPAN MAKLUMAT A massive 8.9 a.w wafat Adolf Hitler.. meninggalkan baki African Union peacekeeper Agama Awal Suku Aryan agen-agen Yahudi AHLI NUJUM ahli-ahli nujum air taubat Akan Di Sambut Akhirnya Kutemukan Kebenaran Aku mahu tinggalkan dunia dalam sujudku Al Arqam AL Fatihah buat AMALUDDIN DARUS Al-Mahdi Al-Quds all glaciers Allah ada dua jalan. Allah dalam Al-Quran AMALLUDDIN DARUS AMALUDDIN DARUS Amaluddin Darus.Qiamat Amerika menyerang China An Israeli naval patrol killed at least Antarctica is warming Apa itu Islam? Apakah Allah dapat dikenal Arab yang asli Asal-usul Keagamaan Orang India Assad regime was Astronomers using NASA asy-syam attacked Awal Tahun ayat kursi Ayatullah Khomeini Babak Peralihan Bacaan Doa Akhir bangsa Arab Bangsa-bangsa Arab Bani Hasyim Bashar Assad membakar Beirut Not Enough Death to Go Round 1983 BERSABDA Berwudhu BILA DAJJAL TELAH KELUAR bintang ber­ekor blast in Syria's BLOG cerca Islam Bomb Attacks BOMOH Burma's Rakhine State Cairo's central Cho-i-Rong district of Thailand's Christians kill Muslims converge on the holy cities converted to islam .. Daata Darbar Shrine PAKISTAN Dabbat yang ghaib di bumi dajjal Dajjal bermaharajalela.Amaluddin Daru Dajjal telah lama keluar dalam tiga katagori DENDAM YAHUDI Derro ditemui hidup di bawah bumi Di Amerika Pada 9 Sept Dialog Antara Ahlus Sunnah dan Syiah Imamiyah DIBALIK PERANG diganggu digoda dipesong Discovery Channel - Revealed The Hajj diving gear Doa yang disuruh oleh Embah Agung untuk cucu-cicit Dongguan Great Mosque.Xining Dua Dunia Dua Dunia Gedong Songo dua kiblat earthquake Earthquake ...More than 50 egypt history egypt history Mummies Egyptian and Palestinian flags Egyptian anti-government Egyptian army soldiers Egyptians to participate emas hitam.AMALUDDIN DARUS embah agung ENAM PERKARA WANITA engkau kahwini Fatimah az-Zahra February 1 Filipino firaun fled from southern Somalia following the 7.6 magnitude food and water Free Syrian Army Galactic Super-Volcano Erupts Gambaran Neraka Dunia Gaza bound aid flotilla Genghis Khan Genghis Khan 2 gerakan Wahabi Gog and Magog Gog atau Yakjuj Gog dengan Magog golongan Sulaimaniyah Golongan Syi'ah Gunmen stormed in killing Haiti Earthquake: Chronicles of Inferno Haitian earthquake Hamas militants Hampir Akhir Zaman Hari Bakar Quran heard in the Libyan Heavy explosions helicopters massacred holy fasting .Muslim Eid al-Fitr holy fasting .Ramadan at Istiqlal mosque in Jakarta holy month of Ramadan holy month of Ramadan. Lahore Horn of Africa Hundreds of thousands gather for the Friday noon prayer at Mecca's Grand Mosque IBLIS ADALAH NENEK MOYANG SYAITAN IBLIS BELUM BER­SARA.musuh itu adalah memberi erti racun yang bisa. Ibni Taimiyah Ilmu mengenal ILMU TAUHID Imam Mahdi Imam Mahdi as IMAN Semut in Jammu Indonesia Indramayu MAKAM SELAWE INFO RENCANA SENSASI Inside Story - Peace for Darfur investigasi gus im Isa Al Masih Isa Turun ke Bumi Islamic calendar Israel Storming of Gaza aid convoy to Gaza Israeli forces Isu kalimah Allah January February 10 Jarum fitnahnya JATIM Jewish settlers of setting fire to the mosque jihadciptaan Dajjal. JIN dan ALAM GAIB JIN DI RUMAH JIN TIDUR DI BILIK KOSONG KAFIR Kaisaniyah Zaidiyah dan Imamiyah kamu adalah fakir KAMU PASTI MATI Kamu PASTI mati Kamu PASTI mati (3) Sakit keras Karya NAHMAR JAMIL Kathmandu Kaum keluarga Saudi KeArah Kebangkitan kebangkitan kembali Islam KEBERKATAN iLMU Kebrina Kinkade kegilaan manusia kehancuran Arab Kehidupan dan kematian. kejatuhan muslimin Kematian Kematian membongkar wajah sebenar dunia Kemuncak Akhir Zaman Kerajaan Tuhan [174] Kertas Wang Amerika KERUNTUHAN ARAB Keruntuhan ekonomi KETERUBATAN YAHUDI keturunan Adam Keturunan Ham Keturunan Ham Kush KHAHTHAN killing Muslims Kisah BILAL BIN RABAH konco-konconya kuburku kuman-kuman KUNCI dunia Lahore largest demonstration Madinah magnitude earthquake makhluk MAN malaikat dan jin MALANG Man dan Dabbat Manusia di Langit MANUSIA DI LANGIT dan MANUSIA DI BUMI manusia MAN Mars dan Jupiter Maryland MASJID MISTERI DI TUREN Masjid Nabawi: The Prophet's Mosque Mecca and Medina melaknat Yahudi Melihat hitungan hari puasa dari ALMANAK...jawa asli membongkar wajah sebenar dunia.jatuh sakit memesongkan manusia MEMPERBAIKI KEADAAN DUNIA Mengapa Yahudi Bijak me­ngelabui umat MENGGENAL ALLAH menggerunkan menjajah negara-negara Menjelang Babak Peralihan Menjelang wafatnya Mesir dan Hittite sering muncul berperang Millions of people MIMPI RASULLULLAH Misraim MISTERI SETAN 18 - DIBALIK PERANG Mistisisme Mogadishu's Mole People Mongol dan Tartar More than three million Muslims mosque Mount Merapi volcano..25 on October 27 Mt. Ararat Mummies Muslim Muslim Mamilla cemetery in downtown Jerusalem Muslim Rohingya Muslim Suriah National Geographic Nepalese Muslim Ramadan niat penjajahan November 20 occupied West Bank Orang Mole over Pakistan's cultural Pakistans army headquarters in Rawalpindi Palestinian killed Palestinian militants Pandanglah sifat Allah PEKERJAAN ISA pembawa panji hitam. PEMBERSIHAN RUMAH SYAITAN Penemuan Rangka Manusia Raksaksa Kaum A’d peneroka China dan Turki Quaker pengikut Dajjal Perbezaan Semut Dengan Manusia perbuatan syirik Peristiwa Di Masjidil PERKAHWINAN IBLIS perut bumi perut padang pasir pic POKOK politik dan ulamak porak peranda ekonomi PROPAGANDA Protesters remained Put dan Kanaan Qadiriya Badiriya Sufi .mosque in the village of Umm Dawban Qiamat QUAKE HITS INDONESIA quake rocked QUR-AN MENYIMPAN MAKLUMAT Raiwind on the outskirts Rakaman Dalam BaitUllah. dalam kaabah Ramadan at Istiqlal mosque in Jakarta Ramadan fast Ramadan in Jeddah Ramadan in Manila RASULULLAH SAW Rasulullah Shallallahu `alaihi wasallam Ratu Dunia read the Koran RENUNGAN KE ZAMAN SILAM retreating ripping RUMAH MAKHLUK HALUS DURJANA SEPERTI IBLIS Rusia 'Gog' Sabai'yali sakaratul maut. Salahuddin Al­Ayubi Sayidi Syeikh Muhammad AsSuhaimi Scared Sacred (2004) Scientists warn that glaciers in the Andes second largest city of Aleppo Sejarah Ngeri Penindasansyiria Semenanjung Arab Serahkan diri kepada tuan yang empunya diri. shocking image Silver Spring Sixty-third anniversary SOLATNYA Somali women Somalia government southern Indonesia Sumatra island survivors fought Syed Hussein Shahab Syed Jamaluddin AI-Afghan Syed Jamaluddin Al-Afghani Syi'ah imam dua belas Syi'ah Indonesia..Husein Shahab SYRIA; Freedom vs Dictatorship Syrian government troops using tanks Tablighi Ijtema Tahrir Square Tahrir Square 8:30am Taliban Terrorists Tanda Kemunculan Tausiah Ayah teng­gelam bumi Thariqat Embah Agung The 7.0-magnitude The Aramco Exploration the holy fasting month of Ramadan Thousands of people tiga Kutbah tipu muslihat trazedi FIRAUN trisula Tsunami hits Japan after 8.9 Tujuh Sangkakala tukang nujum TUKANG RAMAL Turki kecil tv france24 Umaiyah dan Abbasiyali umat Islam Rohingya USTAZ USTAZ AMALUDDIN DARUS USTAZ Asri Ibrahim. Rabbani meninggal dunia. Ustaz Fathul Bari Masuk Masjid SYIAH Buat Apa Ustaz Haji Shaari Mohd Yusuf UTUSAN SYAITAN WAFAT wilayah ikhlas worldwide Yahudi Yahudi dunia Yahudi menaklukkan Yak­juj (RUSia) zaman Abdul Muthalib zaman ini ZAMAN KEMUNCULAN MAHDI