Tentang Iskandar Zulkarnain dan kemunculan Yakjud dan Makjud..

Ustaz Zainul Asri Ramli Kuliah Kitab Bahrul Mazi(Hadis 29) Ustaz Muhammad Alexander bertajuk Yakjuj & Makjuj

Tuesday, February 12

NABI SULAIMAN MEMUJI KEJELITAAN RATU BALQIS

Bab 4
NABI SULAIMAN MEMUJI KEJELITAAN RATU BALQIS


Di kalangan jin ada yang mengintip kandungan hati Sulaiman. "Ya Nabiyullah, janganlah terpesona kepada keindahan lahir. Kerana di sebalik itu ada aib yang tersembunyi. Betisnya seperti betis unta."

Ratu Balqis muncul dalam pakaian kebesaran. Para pengiringnya semua memakai pakaian seragam. Pada dirinya berkumpul kecantikan semulajadi dan kecantikan hasil dandanan.
Ketika Sulaiman melihatnya pertama kali dari jarak jauh, beliau memuji kejelitaan sang ratu, cuma sayangnya ratu itu tidak beragama. Di kalangan jin ada yang mengintip kandungan hati Sulaiman.
"Ya Nabiyullah, janganlah terpesona kepada keindahan lahir. Kerana di sebalik itu ada aib yang tersembunyi.
Betisnya seperti betis unta."
Jin itu cuba mempengaruhi Sulaiman.
Sulaiman menyambut Balqis^ sangat meriah. Sepasukan barisan pengawal istana berdiri gagah sepanjang jalan yang akan dilalui ratu hingga ke dalam perkarangan istana. Sulaiman mengucapkan selamat datang kepada Ratu Saba: "Ratu memenuhi panggilan kami, kerana itu jarak dipersingkatkan. Kepada anda akan diperlihatkan berbagai kebesaran Allah yang diamanatkan kepada kami." Balqis menjawab: "Selamat berhadapan dengan Raja Bani Israil. Tuan adalah tokoh kesejahteraan dan kesempurnaan." Jawapan yang singkat tapi tepat. Satu ucapan yang bermutu sambil diiringi senyum di bawah lirik mata yang cerah. Itulah senyuman diplomasi yang pertama dimainkan oleh Ratu Saba. Sulaiman memperlihatkan singgasana: "Serupakah ini dengan singgasana Saba?" tanyanya sambil menunjukkan istana Saba yang telah diubah suai. "Agaknya demikian", jawab Balqis terhairan-hairan. "Serupa dengan singgasana kerajaanku." Rombongan dipersilakan bersiar-siar di dalam ruangan istana. Sulaiman terfikir akan kebangsawanan wajah Balqis, tetapi ia tak akan terpedaya untuk membiarkan wanita itu merasa aman di dalam kepercayaannya yang sesat. Ratu Balqis seolah-olah merasakan bahawa kecantikannya sedang difikirkan oleh Sulaiman. Memang itulah yang dia harapkan dari awal sebagai senjata ampuh untuk menawan hati pemimpin Bani Israil. Tetapi la pun tak dapat mengingkari suara nuraninya bahawa sebelum menawan dialah yang sudah tertawan lebih dahulu oleh keagungan rupa Penguasa Baitul Maqdis.

Usaha untuk melunakkan hati Sulaiman sudah mulai terbayang akan gagal. Kerana dia telah yakin Sulaiman itu sungguh seorang Rasul, yang sudah terbukti tidak terpengaruh oleh harta dan pujuk rayu kecantikan. Tetapi walaupun demikian ia belum putus asa sama sekali kerana percaturan yang bersifat penentu belum ber-langsung. Di dalam benaknya sudah ada cadangan yang menjadi rahsia peribadinya, yang membakar semangatnya, iaitu biarlah kalah sebentar asalkan menang berterusan.

Apa ertinya?

Biarlah akan ketahuan pada babak penghabisan dari cerita ini. Ketua Negara wanita itu Cuba untuk memainkan sebentar siasatnya yang licik. Sungguh dia seorang negarawan perempuan yang selalu berfikir ingin menang.
Ratu Balqis menunggu sesuatu yang akan diucapkan oleh Sulaiman berkaitan Jengan kerajaan Saba. Tetapi Sulaiman yang jauh lebih arif bijaksana sengaja tidak mahu menyentuh negeri Saba. Beliau malah menanti hingga ratu itu menyatakan memeluk agama tauhid. Siasat yang dipakai oleh Sulaiman ialah terlebih dahulu mempamerkan kebesaran yang dilimpahkan Tuhan kepadanya agar kaum Saba itu merasa kecil icrsaing dengan kebesaran Dahi. jesteru untuk pendorong a menyerah ke dalam (Allah. Sebab ancaman dikirim ke Saba agar - datang menyerah, alah sekadar menyerah -.gertian takluk di ijahan Palestin, tetapi ialah dalam pengertian "muslimin," menyerah ke dalam Islam, menyerah pada agama Tuhan yang dibawa melalui para Rasul-Nya.

RATU BALQIS MASUK ISLAM
Setelah rombongan Saba diberi kesempatan istirehat, Sulaiman menyuruh jemput mereka untuk dibawa ke Vila yang terletak berseberangan dengan istana. Beliau menunggu di sana.
Dari ruangan istirehat menuju vila, sepanjang jalan yang dilalui terhampar per-maidani-permaidani tebal empuk bertatahkan intan-intan yang gemerlapan ber-seri-seri yang pantul-meman-tul dengan wajah-wajah tem-bok yang terbuat dari batu-batu permata yang bercahaya-cahaya. Untuk sampai ke vila harus menyeberangi halaman yang terbuat dari cermin tern-bus, yang dibawahnya menga-lir sungai-sungai yang jernih airnya, yang dihuni oleh ikan- ikan dan kura-kura yang membuat riak-riak gelombang kilau-kemilau ke atas permukaannya. Balqis melihatnya, disangkanya kolam air yang besar. la singkapkan kedua betisnya. Justeru di saat itulah Sulaiman melihat tiada cacat pada betis Ratu Balqis sebagaimana tuduhan jin kepadanya. Sulaiman berdiri di tangga vila, mempersilakan masuk. "Itu bukan air!" seru-nya. "Itu lantai-lantai cermin tembus, dikerjakan oleh tukang-tukang yang terdiri dari jin-jin yang ahli bangunan." Ratu Saba hairan. la berfikir dalam dirinya: "Aku datang dari jauh, pada hal aku tiba disini hanya dalam beberapa jam saja. Aku ber-tolak dari Saba, singgasanaku tinggal di sana, tetapi kenapa tiba-tiba singgasana itu ada di sini? Tentu semua ini tak mungkin terjadi kecuali dengan izin Tuhan Yang Maha Kuasa." Sulaiman berkata menyindir: "Lihatlah, lantai cermin itu bersinar-sinar bukan kerana matahari, tetapi sinar yang diperolehinya dari Tuhannya matahari, Bagaimana pendapatmu sekarang?" Balqis berseru: "Ya Tu-hanku, sesungguhnya aku telah berbuat zalim terhadap diriku sendiri, dan kini aku berserah diri (muslim) bersama Sulaiman kepada Allah, Tuhan semesta alam. " (An-Naml: 44). Dengan demikian Balqis menyatakan keislamannya. la mengucapkan kesaksian: "Aku percaya bahawa tiada Tuhan selain Allah, dan engkau adalah pesuruh-Nya." "Aku menyaksikan keis-lamanmu," kata Nabi Sulaiman seraya memanjatkan puji syukur kepada Allah Subha-nahu Wa Ta'ala. Pengiring-pengiring ratu semuanya menjadi muslim mengikuti jejak ketua negara mereka. Pembesar-pembesar Bani Israil menilai peristiwa itu sebagai suatu kemenangan Al-Haq atas yang Bathil.

ke Bab 3

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

----------------------------------------------------

Check Page Rank of your Web site pages instantly:

This page rank checking tool is powered by Page Rank Checker service

Pages

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
................ Orang tua yang tidak mempunyai ibadah, ibarat orang yang tidak ada kekayaan dunia dan akhirat ............................ Orang tua yang tidak mempunyai ibadah, ibarat orang yang tidak ada kekayaan dunia dan akhirat ...................................... Orang tua yang tidak mempunyai ibadah, ibarat orang yang tidak ada kekayaan dunia dan akhirat ..................... ..................... Allah taala memberi modal tubuh (dua) roh dan badan pandai-pandailah untuk menjadikan untung........ Allah taala memberi modal tubuh (dua) roh dan badan pandai-pandailah untuk menjadikan untung........ Allah taala memberi modal tubuh (dua) roh dan badan pandai-pandailah untuk menjadikan untung........

Taubat... itu mengumbah nafsu ( mencuci nafsu )

bazar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

'Magog' atau 'Makjujj "Khawarij" 000 injured 000 people . killed 250 2009 2010 2012. 40 hari Rasulullah s 40kms north of Khartoum 6-QUR-AN MENYIMPAN MAKLUMAT A massive 8.9 a.w wafat Adolf Hitler.. meninggalkan baki African Union peacekeeper Agama Awal Suku Aryan agen-agen Yahudi AHLI NUJUM ahli-ahli nujum air taubat Akan Di Sambut Akhirnya Kutemukan Kebenaran Aku mahu tinggalkan dunia dalam sujudku Al Arqam AL Fatihah buat AMALUDDIN DARUS Al-Mahdi Al-Quds all glaciers Allah ada dua jalan. Allah dalam Al-Quran AMALLUDDIN DARUS AMALUDDIN DARUS Amaluddin Darus.Qiamat Amerika menyerang China An Israeli naval patrol killed at least Antarctica is warming Apa itu Islam? Apakah Allah dapat dikenal Arab yang asli Asal-usul Keagamaan Orang India Assad regime was Astronomers using NASA asy-syam attacked Awal Tahun ayat kursi Ayatullah Khomeini Babak Peralihan Bacaan Doa Akhir bangsa Arab Bangsa-bangsa Arab Bani Hasyim Bashar Assad membakar Beirut Not Enough Death to Go Round 1983 BERSABDA Berwudhu BILA DAJJAL TELAH KELUAR bintang ber­ekor blast in Syria's BLOG cerca Islam Bomb Attacks BOMOH Burma's Rakhine State Cairo's central Cho-i-Rong district of Thailand's Christians kill Muslims converge on the holy cities converted to islam .. Daata Darbar Shrine PAKISTAN Dabbat yang ghaib di bumi dajjal Dajjal bermaharajalela.Amaluddin Daru Dajjal telah lama keluar dalam tiga katagori DENDAM YAHUDI Derro ditemui hidup di bawah bumi Di Amerika Pada 9 Sept Dialog Antara Ahlus Sunnah dan Syiah Imamiyah DIBALIK PERANG diganggu digoda dipesong Discovery Channel - Revealed The Hajj diving gear Doa yang disuruh oleh Embah Agung untuk cucu-cicit Dongguan Great Mosque.Xining Dua Dunia Dua Dunia Gedong Songo dua kiblat earthquake Earthquake ...More than 50 egypt history egypt history Mummies Egyptian and Palestinian flags Egyptian anti-government Egyptian army soldiers Egyptians to participate emas hitam.AMALUDDIN DARUS embah agung ENAM PERKARA WANITA engkau kahwini Fatimah az-Zahra February 1 Filipino firaun fled from southern Somalia following the 7.6 magnitude food and water Free Syrian Army Galactic Super-Volcano Erupts Gambaran Neraka Dunia Gaza bound aid flotilla Genghis Khan Genghis Khan 2 gerakan Wahabi Gog and Magog Gog atau Yakjuj Gog dengan Magog golongan Sulaimaniyah Golongan Syi'ah Gunmen stormed in killing Haiti Earthquake: Chronicles of Inferno Haitian earthquake Hamas militants Hampir Akhir Zaman Hari Bakar Quran heard in the Libyan Heavy explosions helicopters massacred holy fasting .Muslim Eid al-Fitr holy fasting .Ramadan at Istiqlal mosque in Jakarta holy month of Ramadan holy month of Ramadan. Lahore Horn of Africa Hundreds of thousands gather for the Friday noon prayer at Mecca's Grand Mosque IBLIS ADALAH NENEK MOYANG SYAITAN IBLIS BELUM BER­SARA.musuh itu adalah memberi erti racun yang bisa. Ibni Taimiyah Ilmu mengenal ILMU TAUHID Imam Mahdi Imam Mahdi as IMAN Semut in Jammu Indonesia Indramayu MAKAM SELAWE INFO RENCANA SENSASI Inside Story - Peace for Darfur investigasi gus im Isa Al Masih Isa Turun ke Bumi Islamic calendar Israel Storming of Gaza aid convoy to Gaza Israeli forces Isu kalimah Allah January February 10 Jarum fitnahnya JATIM Jewish settlers of setting fire to the mosque jihadciptaan Dajjal. JIN dan ALAM GAIB JIN DI RUMAH JIN TIDUR DI BILIK KOSONG KAFIR Kaisaniyah Zaidiyah dan Imamiyah kamu adalah fakir KAMU PASTI MATI Kamu PASTI mati Kamu PASTI mati (3) Sakit keras Karya NAHMAR JAMIL Kathmandu Kaum keluarga Saudi KeArah Kebangkitan kebangkitan kembali Islam KEBERKATAN iLMU Kebrina Kinkade kegilaan manusia kehancuran Arab Kehidupan dan kematian. kejatuhan muslimin Kematian Kematian membongkar wajah sebenar dunia Kemuncak Akhir Zaman Kerajaan Tuhan [174] Kertas Wang Amerika KERUNTUHAN ARAB Keruntuhan ekonomi KETERUBATAN YAHUDI keturunan Adam Keturunan Ham Keturunan Ham Kush KHAHTHAN killing Muslims Kisah BILAL BIN RABAH konco-konconya kuburku kuman-kuman KUNCI dunia Lahore largest demonstration Madinah magnitude earthquake makhluk MAN malaikat dan jin MALANG Man dan Dabbat Manusia di Langit MANUSIA DI LANGIT dan MANUSIA DI BUMI manusia MAN Mars dan Jupiter Maryland MASJID MISTERI DI TUREN Masjid Nabawi: The Prophet's Mosque Mecca and Medina melaknat Yahudi Melihat hitungan hari puasa dari ALMANAK...jawa asli membongkar wajah sebenar dunia.jatuh sakit memesongkan manusia MEMPERBAIKI KEADAAN DUNIA Mengapa Yahudi Bijak me­ngelabui umat MENGGENAL ALLAH menggerunkan menjajah negara-negara Menjelang Babak Peralihan Menjelang wafatnya Mesir dan Hittite sering muncul berperang Millions of people MIMPI RASULLULLAH Misraim MISTERI SETAN 18 - DIBALIK PERANG Mistisisme Mogadishu's Mole People Mongol dan Tartar More than three million Muslims mosque Mount Merapi volcano..25 on October 27 Mt. Ararat Mummies Muslim Muslim Mamilla cemetery in downtown Jerusalem Muslim Rohingya Muslim Suriah National Geographic Nepalese Muslim Ramadan niat penjajahan November 20 occupied West Bank Orang Mole over Pakistan's cultural Pakistans army headquarters in Rawalpindi Palestinian killed Palestinian militants Pandanglah sifat Allah PEKERJAAN ISA pembawa panji hitam. PEMBERSIHAN RUMAH SYAITAN Penemuan Rangka Manusia Raksaksa Kaum A’d peneroka China dan Turki Quaker pengikut Dajjal Perbezaan Semut Dengan Manusia perbuatan syirik Peristiwa Di Masjidil PERKAHWINAN IBLIS perut bumi perut padang pasir pic POKOK politik dan ulamak porak peranda ekonomi PROPAGANDA Protesters remained Put dan Kanaan Qadiriya Badiriya Sufi .mosque in the village of Umm Dawban Qiamat QUAKE HITS INDONESIA quake rocked QUR-AN MENYIMPAN MAKLUMAT Raiwind on the outskirts Rakaman Dalam BaitUllah. dalam kaabah Ramadan at Istiqlal mosque in Jakarta Ramadan fast Ramadan in Jeddah Ramadan in Manila RASULULLAH SAW Rasulullah Shallallahu `alaihi wasallam Ratu Dunia read the Koran RENUNGAN KE ZAMAN SILAM retreating ripping RUMAH MAKHLUK HALUS DURJANA SEPERTI IBLIS Rusia 'Gog' Sabai'yali sakaratul maut. Salahuddin Al­Ayubi Sayidi Syeikh Muhammad AsSuhaimi Scared Sacred (2004) Scientists warn that glaciers in the Andes second largest city of Aleppo Sejarah Ngeri Penindasansyiria Semenanjung Arab Serahkan diri kepada tuan yang empunya diri. shocking image Silver Spring Sixty-third anniversary SOLATNYA Somali women Somalia government southern Indonesia Sumatra island survivors fought Syed Hussein Shahab Syed Jamaluddin AI-Afghan Syed Jamaluddin Al-Afghani Syi'ah imam dua belas Syi'ah Indonesia..Husein Shahab SYRIA; Freedom vs Dictatorship Syrian government troops using tanks Tablighi Ijtema Tahrir Square Tahrir Square 8:30am Taliban Terrorists Tanda Kemunculan Tausiah Ayah teng­gelam bumi Thariqat Embah Agung The 7.0-magnitude The Aramco Exploration the holy fasting month of Ramadan Thousands of people tiga Kutbah tipu muslihat trazedi FIRAUN trisula Tsunami hits Japan after 8.9 Tujuh Sangkakala tukang nujum TUKANG RAMAL Turki kecil tv france24 Umaiyah dan Abbasiyali umat Islam Rohingya USTAZ USTAZ AMALUDDIN DARUS USTAZ Asri Ibrahim. Rabbani meninggal dunia. Ustaz Fathul Bari Masuk Masjid SYIAH Buat Apa Ustaz Haji Shaari Mohd Yusuf UTUSAN SYAITAN WAFAT wilayah ikhlas worldwide Yahudi Yahudi dunia Yahudi menaklukkan Yak­juj (RUSia) zaman Abdul Muthalib zaman ini ZAMAN KEMUNCULAN MAHDI