Tentang Iskandar Zulkarnain dan kemunculan Yakjud dan Makjud..

Ustaz Zainul Asri Ramli Kuliah Kitab Bahrul Mazi(Hadis 29) Ustaz Muhammad Alexander bertajuk Yakjuj & Makjuj

Monday, March 31

Muslimin di Asia Tenggara (1)

Bahagian 7
Muslimin di Asia Tenggara (1)
MANUSIA DI LANGIT dan MANUSIA DI BUMI
karya pemikir Islam: AMALUDDIN DARUS

SAYA telah menulis tentang bangsa-bangsa Islam seperti Arab dan Turki di dalam sejarah pasang surut umat Islam. Di sana ada lagi bangsa-bangsa Islam di Afrika, di Iran, di benua kecil India, dan dari beberapa negeri-negeri yang sekarang dalam negara-negara komunis, baik di Rusia atau di Eropah Timur juga telah ikut campur dan memberi saham mereka dalam kejadian-kejadian yang telah berlaku yang sekarang menjadi kenangan sejarah.
Dalam zaman mulai surut perjuangan umat Islam, di "zaman itulah Islam mulai berkembang di Tenggara Asia.

Islam datang di Tenggara Asia dengan diam, tenang dan aman. Bangsa Melayu seolah-olah telah ada daya tarikan di dalam jiwa dan darah mereka dalam menerima dan .menyambut kedatangan Islam.

Siapakah keturunan Melayu di Tenggara Asia ini? Tiap bangsa dan keturunan ada asal usulnya, ada sejarahnya. Justeru kerana itu keturunan Melayu jua mesti ada asal usul dan sejarahnya. Sa-yang orang Melayu sendiri tidak punya sejarah bertulis yang teratur. Apa yang ada ialah cerita-cerita mulut atau hikayat-hikayat yang ada hubung-an dengan dewa-dewa, naik ke kayangan, berperang di sana dan di sini, tetapi entah di mana sebenar-nya tempat yang dikatakan kayangan itu tidak dapat dikesan. Mestinya cerita-cerita itu berasas, tetapi sayang, terlalu banyak dongeng hingga menenggelamkan hakikat di mana berlaku, siapa pelakunya dan betapa kebenarannya.

Kita telah memperkatakan tentang tiga orang anak-anak Nabi Nuh. Seorang menurunkan orang-orang kulit hitam di Afrika, seqrang menurunkan darah keturunan orang-orang yang berkulit 'putih di Asia yang daripadanyalah sampai kepada Nabi Ibrahim, dan seorang menuju ke timur jauh Mong-golia menurunkan orang Monggol, Tatar, Turki, China, Korea, Jepun yang berkulit kuning. Mereka itulah yang dikatakan teras Yakjuj dan Makjuj di zaman dahulu kala.
Sekarang saya mahu membawa pembaca tentang anak-anak' Nabi Ibrahim. Ibni Athir, seorang ahli sejarah Islam yang besar di zaman dahulu, telah menulis tentang Nabi Ibrahim dan anak-anak lelaki-nya, yang berjumlah lapan orang semuanya.

Nabi Ibrahim kawin dengan Sara, tetapi setelah mereka tua barulah mereka mendapati seorang anak lelaki, yaitu Ishak. Sebelum mendapat Ishak, be-berapa lama dahulu Nabi Ibrahim telah mendapat anak lelaki dengan Hajar, yaitu Ismail yang telah ditempatkan di Mekah.
Setelah Sara meninggal dunia, Nabi Ibrahim kawin lagi dengan Qatura seorang perempuan di Kanaan, dan mendapati enam orang anak, yaitu Lapsyan, Ramran, Madian, Medan, Nishak dan Sarrah.

Kesemua anak-anak ini diperintahkan supaya berpindah ke timur. Besar kemungkinan ke Tenggara Asia, melalui Iran seiatan dan India selatan.

Di dalam Taurat, atau Bible perjanjian lama, tersebut juga kisah ini, tercatet dalam Genesis fasal 25 ayat 1 hingga 6:

1. 'Maka Ibrahimpun beristerikan pula seorang yang bernama Katura,'
2. 'Maka beranaklah dengan dia, Zimran dan Joksan dan Medan dan Midian dan Isybak dan Su'ah.
3. 'Maka Jiksanpun beranak Syeba dan Dedan. Maka bani Dedan itulah orang Asyurim dan Letusyim dan Liumim.'
4. 'Maka segala anak lelaki Midian itulah Ifahdan Ifar dan Hanuh dan Abidah dan Eldaah. Maka sekalian ini anak laki-laki Katura.'
5. 'Maka kepada Ishaklah diberi oleh Ibrahim segala sesuatu yang ada padanya.
6. 'Tetapi akan segala anak laki-laki yang di-peroleh Ibrahim daripada gundik-gundik itu di-berikannya beberapa hadiah, kemudian disuruh-nya sekalian mereka itu pergi daripada Ishak, anaknya, tatkala Ibrahim lagi hidup, yaitu ke sebelah timur, ke negeri timur itu.' Nama-nama enam orang anak-anak Nabi Ibrahim dari Qatura seperti ejaan Ibni Athir atau Ketura seperti ejaan dalam Taurat juga berbeda sedikit, tetapi jumlahnya sama jua, yaitu enam orang.

Seperti Taurat, demikian juga Ibni Athir menya-takan anak-anak itu diperintahkan datang ke timur dari Kanaan.

Seperti Yaakub anak Ishak mempunyai nama lain, yaitu Israel, demikian juga diceritakan seorang daripada enam orang anak-anak Ibrahim itu mempunyai nama lain, yaitu Jawi atau Jawa. Orang-orang Arab sejak purbakala memanggil orang-orang dari Gugusan Pulau-Pulau Melayu dengan panggilan Jawi atau Jawa.

Jika ini satu kebenaran, maka Arab, Israel dan Melayu (Jawi atau Jawa) adalah sama-sama dari keturunan Nabi Ibrahim.

Di dalam Taurat disebut anak cucu Dedan itulah orang Asyurim dan Letusyim dan Limunim.

Asyurim adalah satu nama yang dekat sekali dengan Asyiria. Negeri bangsa Asyiria ini adalah di Teluk Parsi (Iran) yang telah tenggelam ribuan tahun dahulu. Seorang raja Asyiria ada yang bernama Mush, kerana itu ada diceritakan jua di Palembang terdapat sebatang sungai bernama Sungai Musi, dan erti musi ialah 'Mush punya', bermakna daerah itu adalah kepunyaan Raja Mush dari Asyiria.

Sejarah tua bangsa Melayu atau Jawi atau Jawa memperlihatkan bentuk rumah-rumah orang-orang Melayu • di Palembang dan di Campa, sekarang dalam Vietnam dan Kemboja (Khmer), adalah tinggi-tinggi belaka, di mana gajah dapat berdiri di bawah-nya. Demikian pula dengan bentuk rumah orang-orang Asyiria yang telah tenggelam itu tinggi-tinggi belaka.

Diceritakan bahwa anak-anak Nabi Ibrahim telah belayar ke timur dengan kapal atau perahu yang kepala atau haluannya berbentuk kepala lembu. Yang demikian kapal atau perahu itu dinamakan Nandi, maknanya lembu.


Dalam Sejarah Melayu ada dinyatakan yaitu Raja Nasyruan Adi I telah masuk ke perut laut, dan kawin dengan anak Raja Aptabulardz. Bila ia telah mendapat tiga prang anak lelaki, Raja Nasyruan Adilpun naik kembali dari perut laut pulang ke negerinya (Selatan India atau Selatan Iran).

Beliau memesan bila anak-anaknya besar disuruh hantar ke bumi dunia. Apabila Sang Nila Utama dan saudara-saudaranya dewasa lalu ibunyapun mem-beritahu mereka tentang pesanan ayahanda mereka Raja Nasyruan Adi I. Anak-anak raja ini disiapkan bekalan dan diberi seekor lembu sebagai kendaraan naik ke bumi dunia. Anak-anak raja itu telah keluar dari laut dengan mengendarai lembu lalu turun di Bukit Siguntang, Palembang, dan bertemu dengan Wan Empuk dan Wan Mel ini.

Bunyi cerita itu terlalu dongeng. Tetapi kiranya dikatakan mereka datang dari sebuah negeri, belayar dengan sebuah kapal atau perahu yang bernama lembu, tentulah ceritanya lebih dekat kepada kemungkinan benarnya. Dan kiranya benar adalah sangat hampir dengan cerita dari Asyiria atau Asyurim.

Keturunan bangsa Melayu yang bertaburan dari Semenanjung Tenggara Asia dan di Kepulauan antara Lautan India hingga ke Malagasi dan Pasifik hingga ke Taiwan adalah satu bangsa yang besar jumlahnya. Jumlah bangsa yang demikian besar tidaklah dapat berlaku melalui perkembangan yang singkat. lanya mesti telah beribu-ribu tahun lama-nya.
Jika keturunan Melayu dari Asyiria, dan dari keturunan Nabi Ibrahim, maka besar kemungkinan mereka datang dan bertebaran sebahagian ke daratan Semenanjung Tenggara Asia dan sebahagian ke kepulauan Melayu sekarang ini.

2 comments:

  1. Macam mana saya nak carik mengenai keturunan bangsa melayu ni lagi? Ada buku yang spesifik mengenainya?

    ReplyDelete
  2. Begitulah rahsia yang terdapat di dalam sembahyang yang kita baca untuk tahiyyat akhir. Kenapa diselawatkan keatas Nabi Ibrahim. Semuanya mempunyai sebab musabab yang tersirat dan Allah tidak menjadikan sesuatu perkara secara sia-sia.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

----------------------------------------------------

Check Page Rank of your Web site pages instantly:

This page rank checking tool is powered by Page Rank Checker service

Pages

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
................ Orang tua yang tidak mempunyai ibadah, ibarat orang yang tidak ada kekayaan dunia dan akhirat ............................ Orang tua yang tidak mempunyai ibadah, ibarat orang yang tidak ada kekayaan dunia dan akhirat ...................................... Orang tua yang tidak mempunyai ibadah, ibarat orang yang tidak ada kekayaan dunia dan akhirat ..................... ..................... Allah taala memberi modal tubuh (dua) roh dan badan pandai-pandailah untuk menjadikan untung........ Allah taala memberi modal tubuh (dua) roh dan badan pandai-pandailah untuk menjadikan untung........ Allah taala memberi modal tubuh (dua) roh dan badan pandai-pandailah untuk menjadikan untung........

Taubat... itu mengumbah nafsu ( mencuci nafsu )

bazar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

'Magog' atau 'Makjujj "Khawarij" 000 injured 000 people . killed 250 2009 2010 2012. 40 hari Rasulullah s 40kms north of Khartoum 6-QUR-AN MENYIMPAN MAKLUMAT A massive 8.9 a.w wafat Adolf Hitler.. meninggalkan baki African Union peacekeeper Agama Awal Suku Aryan agen-agen Yahudi AHLI NUJUM ahli-ahli nujum air taubat Akan Di Sambut Akhirnya Kutemukan Kebenaran Aku mahu tinggalkan dunia dalam sujudku Al Arqam AL Fatihah buat AMALUDDIN DARUS Al-Mahdi Al-Quds all glaciers Allah ada dua jalan. Allah dalam Al-Quran AMALLUDDIN DARUS AMALUDDIN DARUS Amaluddin Darus.Qiamat Amerika menyerang China An Israeli naval patrol killed at least Antarctica is warming Apa itu Islam? Apakah Allah dapat dikenal Arab yang asli Asal-usul Keagamaan Orang India Assad regime was Astronomers using NASA asy-syam attacked Awal Tahun ayat kursi Ayatullah Khomeini Babak Peralihan Bacaan Doa Akhir bangsa Arab Bangsa-bangsa Arab Bani Hasyim Bashar Assad membakar Beirut Not Enough Death to Go Round 1983 BERSABDA Berwudhu BILA DAJJAL TELAH KELUAR bintang ber­ekor blast in Syria's BLOG cerca Islam Bomb Attacks BOMOH Burma's Rakhine State Cairo's central Cho-i-Rong district of Thailand's Christians kill Muslims converge on the holy cities converted to islam .. Daata Darbar Shrine PAKISTAN Dabbat yang ghaib di bumi dajjal Dajjal bermaharajalela.Amaluddin Daru Dajjal telah lama keluar dalam tiga katagori DENDAM YAHUDI Derro ditemui hidup di bawah bumi Di Amerika Pada 9 Sept Dialog Antara Ahlus Sunnah dan Syiah Imamiyah DIBALIK PERANG diganggu digoda dipesong Discovery Channel - Revealed The Hajj diving gear Doa yang disuruh oleh Embah Agung untuk cucu-cicit Dongguan Great Mosque.Xining Dua Dunia Dua Dunia Gedong Songo dua kiblat earthquake Earthquake ...More than 50 egypt history egypt history Mummies Egyptian and Palestinian flags Egyptian anti-government Egyptian army soldiers Egyptians to participate emas hitam.AMALUDDIN DARUS embah agung ENAM PERKARA WANITA engkau kahwini Fatimah az-Zahra February 1 Filipino firaun fled from southern Somalia following the 7.6 magnitude food and water Free Syrian Army Galactic Super-Volcano Erupts Gambaran Neraka Dunia Gaza bound aid flotilla Genghis Khan Genghis Khan 2 gerakan Wahabi Gog and Magog Gog atau Yakjuj Gog dengan Magog golongan Sulaimaniyah Golongan Syi'ah Gunmen stormed in killing Haiti Earthquake: Chronicles of Inferno Haitian earthquake Hamas militants Hampir Akhir Zaman Hari Bakar Quran heard in the Libyan Heavy explosions helicopters massacred holy fasting .Muslim Eid al-Fitr holy fasting .Ramadan at Istiqlal mosque in Jakarta holy month of Ramadan holy month of Ramadan. Lahore Horn of Africa Hundreds of thousands gather for the Friday noon prayer at Mecca's Grand Mosque IBLIS ADALAH NENEK MOYANG SYAITAN IBLIS BELUM BER­SARA.musuh itu adalah memberi erti racun yang bisa. Ibni Taimiyah Ilmu mengenal ILMU TAUHID Imam Mahdi Imam Mahdi as IMAN Semut in Jammu Indonesia Indramayu MAKAM SELAWE INFO RENCANA SENSASI Inside Story - Peace for Darfur investigasi gus im Isa Al Masih Isa Turun ke Bumi Islamic calendar Israel Storming of Gaza aid convoy to Gaza Israeli forces Isu kalimah Allah January February 10 Jarum fitnahnya JATIM Jewish settlers of setting fire to the mosque jihadciptaan Dajjal. JIN dan ALAM GAIB JIN DI RUMAH JIN TIDUR DI BILIK KOSONG KAFIR Kaisaniyah Zaidiyah dan Imamiyah kamu adalah fakir KAMU PASTI MATI Kamu PASTI mati Kamu PASTI mati (3) Sakit keras Karya NAHMAR JAMIL Kathmandu Kaum keluarga Saudi KeArah Kebangkitan kebangkitan kembali Islam KEBERKATAN iLMU Kebrina Kinkade kegilaan manusia kehancuran Arab Kehidupan dan kematian. kejatuhan muslimin Kematian Kematian membongkar wajah sebenar dunia Kemuncak Akhir Zaman Kerajaan Tuhan [174] Kertas Wang Amerika KERUNTUHAN ARAB Keruntuhan ekonomi KETERUBATAN YAHUDI keturunan Adam Keturunan Ham Keturunan Ham Kush KHAHTHAN killing Muslims Kisah BILAL BIN RABAH konco-konconya kuburku kuman-kuman KUNCI dunia Lahore largest demonstration Madinah magnitude earthquake makhluk MAN malaikat dan jin MALANG Man dan Dabbat Manusia di Langit MANUSIA DI LANGIT dan MANUSIA DI BUMI manusia MAN Mars dan Jupiter Maryland MASJID MISTERI DI TUREN Masjid Nabawi: The Prophet's Mosque Mecca and Medina melaknat Yahudi Melihat hitungan hari puasa dari ALMANAK...jawa asli membongkar wajah sebenar dunia.jatuh sakit memesongkan manusia MEMPERBAIKI KEADAAN DUNIA Mengapa Yahudi Bijak me­ngelabui umat MENGGENAL ALLAH menggerunkan menjajah negara-negara Menjelang Babak Peralihan Menjelang wafatnya Mesir dan Hittite sering muncul berperang Millions of people MIMPI RASULLULLAH Misraim MISTERI SETAN 18 - DIBALIK PERANG Mistisisme Mogadishu's Mole People Mongol dan Tartar More than three million Muslims mosque Mount Merapi volcano..25 on October 27 Mt. Ararat Mummies Muslim Muslim Mamilla cemetery in downtown Jerusalem Muslim Rohingya Muslim Suriah National Geographic Nepalese Muslim Ramadan niat penjajahan November 20 occupied West Bank Orang Mole over Pakistan's cultural Pakistans army headquarters in Rawalpindi Palestinian killed Palestinian militants Pandanglah sifat Allah PEKERJAAN ISA pembawa panji hitam. PEMBERSIHAN RUMAH SYAITAN Penemuan Rangka Manusia Raksaksa Kaum A’d peneroka China dan Turki Quaker pengikut Dajjal Perbezaan Semut Dengan Manusia perbuatan syirik Peristiwa Di Masjidil PERKAHWINAN IBLIS perut bumi perut padang pasir pic POKOK politik dan ulamak porak peranda ekonomi PROPAGANDA Protesters remained Put dan Kanaan Qadiriya Badiriya Sufi .mosque in the village of Umm Dawban Qiamat QUAKE HITS INDONESIA quake rocked QUR-AN MENYIMPAN MAKLUMAT Raiwind on the outskirts Rakaman Dalam BaitUllah. dalam kaabah Ramadan at Istiqlal mosque in Jakarta Ramadan fast Ramadan in Jeddah Ramadan in Manila RASULULLAH SAW Rasulullah Shallallahu `alaihi wasallam Ratu Dunia read the Koran RENUNGAN KE ZAMAN SILAM retreating ripping RUMAH MAKHLUK HALUS DURJANA SEPERTI IBLIS Rusia 'Gog' Sabai'yali sakaratul maut. Salahuddin Al­Ayubi Sayidi Syeikh Muhammad AsSuhaimi Scared Sacred (2004) Scientists warn that glaciers in the Andes second largest city of Aleppo Sejarah Ngeri Penindasansyiria Semenanjung Arab Serahkan diri kepada tuan yang empunya diri. shocking image Silver Spring Sixty-third anniversary SOLATNYA Somali women Somalia government southern Indonesia Sumatra island survivors fought Syed Hussein Shahab Syed Jamaluddin AI-Afghan Syed Jamaluddin Al-Afghani Syi'ah imam dua belas Syi'ah Indonesia..Husein Shahab SYRIA; Freedom vs Dictatorship Syrian government troops using tanks Tablighi Ijtema Tahrir Square Tahrir Square 8:30am Taliban Terrorists Tanda Kemunculan Tausiah Ayah teng­gelam bumi Thariqat Embah Agung The 7.0-magnitude The Aramco Exploration the holy fasting month of Ramadan Thousands of people tiga Kutbah tipu muslihat trazedi FIRAUN trisula Tsunami hits Japan after 8.9 Tujuh Sangkakala tukang nujum TUKANG RAMAL Turki kecil tv france24 Umaiyah dan Abbasiyali umat Islam Rohingya USTAZ USTAZ AMALUDDIN DARUS USTAZ Asri Ibrahim. Rabbani meninggal dunia. Ustaz Fathul Bari Masuk Masjid SYIAH Buat Apa Ustaz Haji Shaari Mohd Yusuf UTUSAN SYAITAN WAFAT wilayah ikhlas worldwide Yahudi Yahudi dunia Yahudi menaklukkan Yak­juj (RUSia) zaman Abdul Muthalib zaman ini ZAMAN KEMUNCULAN MAHDI