Tentang Iskandar Zulkarnain dan kemunculan Yakjud dan Makjud..

Ustaz Zainul Asri Ramli Kuliah Kitab Bahrul Mazi(Hadis 29) Ustaz Muhammad Alexander bertajuk Yakjuj & Makjuj

Friday, May 8

2-PERPECAHAN DI KALANGAN PENOLONG ALI

(KERUNTUHAN ARAB DAN KEBANGKITAN ISLAM )

Syi'ah adalah bermula dari sesuatu yang dimaksudkan kepada penolong Ali bin Abu Thalib yang kedudukannya sebagai Khalifah yang keempat telah digugat oleh kelicinan politik Mu'awiyah.

Setelah Ali Nil Abu Thalib terpaksa mengadakan perundingan dengan pihak Mu'awiyah, justeru kerana dipihak Mu'awiyah menyeru sambil menjulang Qur-an meminta kembali kepada kitab Allah dan penyokong-penyokongnya ingin berdamai, maka tertipulah Ali dan beliau dikira terpecat dari jabatan khalifah, sedang Mua'wiyah tidak dipecat.

Kejadian ini membuat segolongan Muslimin yang berperang di pihak Ali telah mengambil sikap mengeluarkan diri dari barisan Ali dan terus menentang kedua-duanya, yaitu Ali dan Mu'awiyah.

Golongan ini yang kemudian digelar sebagai "Khawarij" pada umumnya tidaklah begitu mengambil berat perkara Mahdi. Begitupun, di kalangan mereka ada segolongan yang dipimpin oleh Yazid bin Usainah yang percaya dan memperkatakan tentang kedatangan Mahdi, tetapi mereka tidak menentukan siapakah Mahdi itu.

Pada Muslimin yang lain umumnya mempercayai akan lahir seorang lelaki dari keturun Rasulullah s.a.w. yang akan memenuhi bumi dengan keadilan, sesuai dengan beberapa banyak hadits yang memperkatakannya.

Adapun golongan Syi'ah dengan segala pecahan yang terjadi dari masa ke masa menunggu-nunggu Mahdi yang telah lahir beberapa lama dahulu telah ghaib dari manusia, maka itulah Mahdi yang ditunggu-tunggu oleh mereka sehingga pada waktu ini.

Bagaimanapun Mahdi yang ditunggu-tunggu oleh golongan-golongan yang telah berpecah-pecah itu berde-beda pula orangnya.

Seperti yang diterangkan bahwa gerakan Syi'ah pada asalnya adalah gerakan politik yang menolong dan membela Ali bin Abu Thalib, dan oleh kerana begitu lama mereka tertindas dan diburu oleh pemerintah Umaiyah dan Abbasiyali, maka berlakulah perpecahan di kalangan mereka, seperti perpecahan golongan yang dikatakan Sunni terpecah kepada beberapa golongan dari sudut fiqah atau perundangan.

Perpecahan golongan Sunni adalah banyak, tetapi yang tergolong dalam golongan yang besar hanyalah apa yang dikenali sebagai Mazhab Hanafi, Maliki Shafie dan Hambali. Demikian jumlah perpecahan dari golongan yang asalnya penyokong Ali adalah banyak jua, di mana di antaranya yang terbesar adalah Sabai'yali, Kaisaniyah Zaidiyah dan Imamiyah atau imam dua belas.

Golongan lmam duabelas ini adalah satu daripada gerakan politik Syi'ah, di mana darl sudut fiqih mereka menekan kepada mazhab ahli bait atau yang kemudiannya dikenali sebagai mazhab Ja'afariyah. Ja'afariyah ini dibangsakan kepada Jaafar bin Muhammad Baqir bin Ali bin Hussain bin Ali bin Abu Thalib, yang dikira sebagai Imam yang keenam dalam susunan Imam duabelas.

Imam Jaafar yang bergelar Asshhadiq ini adalah guru di Madinah yang mengajar berdasarkan kepada Al-Quran dan hadits yang tersumber dari ahli bait sahaja. Baginya ijtihad adalah sesuatu yang penting kepada kehidupan agama dan dunia Dari kira-kira 4,000 orang muridnya termasuklah di antaranya Imam Malik bin Anas dan Imam Abu Hanifah.

Kiranya baik sekali kita belajar mengenai mereka supaya dengan mengenal itu dapat nanti kita memikirkan sesuatu untuk kebaikan kita semua sebagai ganti dari tuduh menuduh yang tidak berakhir di kalangan umat Muhammad.

PERTAMA.

Seperti yang diketahul dari sejarah umat Islam, bahwa seorang pendeta Yahudi dari Albanian telah menerima agama Islam, dan dia memperlihatkan dirinya begitu zahid sekali sehingga dia itu boleh dikatakan telah terlalu Muslim dari muslim.

Sikapnya yang begitu rupa telah menyebabkan raimai sekali orang-orang yang terpengaruh oleh kezahidannya itu. Yahudi ini berada di pihak Ali bin Abu Thalib sebagai Khalifah pada masa itu. Beliau secara halus menanam bibit syirik kepada muslimin yang sudah mula terpengaruh oleh tingkah lakunya yang begitu zahid kelihatan di mata ramai.

Ibnu Sauda atau Abdullah bin Sabak telah mempunyai tapak dalam masyarakat Islam, dan kesempatan itu mula dipergunakan untuk memesongkan muslimin dari jalan Allah. Berkatalah Abdullah bin Sabak, Yahudi yang menyeludup dalam tubuh muslimin itu, bahwa ruh Allah adalah bersama dengan Nabi Nabi. Ruh itu sentiasa berpindah dari satu Nabi ke satu Nabi yang lain.

Adapun Nabi Muhammad apabila telah wafat, maka ruh Allah di dalam tubuhnya telah berpindah kepada Ali bin Abu Thalib dan kemudian akan berpindah lagi kepada anak cucunya yang menjadi imam kepada muslimim Abdullah, pendeta Yahudi yang menyamar sebagai muslim itu telah maju lebih jauh daripada itu, malah dengan secara terang-terangan beliu pernah mengatakan kepada Ali bin Abu Thalib "Andalah Tuhan".

Sebagai khalif'ah, Ali bin Abu Thalib per­nah bercadang mengenakan hukuman mati kepadanya, tetapi tujuan Ali itu telah di­halangi oleh orang-orang di zaman itu kerana di antara mereka ada yang berpendapat, beliau adalah penyokong dan pembela Ali, se­mentara itu ramai pengikut-pengikutnya yang menghormati kezahidannya.

Ali merasa begitu bimbang dengan penga­ruh pendeta itu yang akan membawa banyak perpecahan di kalangan muslimin, justeru itu Yahudi yang merbahaya itu diperintah supaya dibuang ke satu tempat yang bernama Mada­in. Sungguhpun beliau dibuang atau diasing­kan, namun racun yang telah dimasukkan ke dalam umat Islam telah berkesan sekali, se­hingga ada di antara mereka yang mengikut ajarannya datang kepada Ali dan berkata: "Anda Dia". Ali begitu terperanjat lalu ber­tanya mereka "Dia itu siapa?" Mereka dengan sungguh-sungguh mengatakan "Anda Allah".


Alangkah hebatnya ajaran Yahudi itu yang mana ajarannya telah diterima oleh sebahagi­an manusia. Ali mengeluarkan perintah su­paya dibakar mereka. Tetapi hukuman Ali itu diterima oleh mereka dengan cara yang lebih hebat, yaitu mereka mengatakan, benarlah Ali itu Allah, kerana Allah sahajalah yang meng­hukum dengan api.

Pengikut-pengikut Abdullah bin Sabak yang digelar sebagai golongan Saba'iyah sangatlah menghormati beliau, di samping mempercayai Ali bin Abu Thalib adalah Allah, berdasar kepada penjelmaan ruh Allah.

Setelah berlaku kematian Ali dan disampai­kan khabar kepadanya di Madain, lantas be­liau mengatakan kepada pembawa berita itu, "Anda bohong. Aku tahu Ali belum mati dan tidak dibunuh dan tidak akan mati. Ia akan datang lagi dan memegang kuasa di bumi, se­hingga bumi dipenuhi dengan keadilan seperti telah dipenuhi orang dengan kezaliman'.

Madain...
Ucapannya dipadankan dengan berita­berita hadits yang memberitakan akan ada Mahdi pada umat Islam yang akan memenuhi bumi dengan keadilan, seperti telah dipenuhi orang dengan kezaliman. Pengikut-pengikut­nya terus diajar tentang ruh akan kembali ke dunia. Mereka menerima ajarannya dan bagi mereka itu Mahdi adalah Ali bin Abu Thalib yang akan datang kembali pada akhir zaman.

KLIK SINI
Mengenang wafatnya Sayyidina Ali bin Abu Tholib (21 Ramadan 40 H)

@ http://mcb.swaramuslim.com/index.php?section=3&page=1
---------------------------------------------------------------

sedekahkan : Al-fhatihah buat Allahyarham AMALLUDDIN DARUS

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

----------------------------------------------------

Check Page Rank of your Web site pages instantly:

This page rank checking tool is powered by Page Rank Checker service

Pages

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
................ Orang tua yang tidak mempunyai ibadah, ibarat orang yang tidak ada kekayaan dunia dan akhirat ............................ Orang tua yang tidak mempunyai ibadah, ibarat orang yang tidak ada kekayaan dunia dan akhirat ...................................... Orang tua yang tidak mempunyai ibadah, ibarat orang yang tidak ada kekayaan dunia dan akhirat ..................... ..................... Allah taala memberi modal tubuh (dua) roh dan badan pandai-pandailah untuk menjadikan untung........ Allah taala memberi modal tubuh (dua) roh dan badan pandai-pandailah untuk menjadikan untung........ Allah taala memberi modal tubuh (dua) roh dan badan pandai-pandailah untuk menjadikan untung........

Taubat... itu mengumbah nafsu ( mencuci nafsu )

bazar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

'Magog' atau 'Makjujj "Khawarij" 000 injured 000 people . killed 250 2009 2010 2012. 40 hari Rasulullah s 40kms north of Khartoum 6-QUR-AN MENYIMPAN MAKLUMAT A massive 8.9 a.w wafat Adolf Hitler.. meninggalkan baki African Union peacekeeper Agama Awal Suku Aryan agen-agen Yahudi AHLI NUJUM ahli-ahli nujum air taubat Akan Di Sambut Akhirnya Kutemukan Kebenaran Aku mahu tinggalkan dunia dalam sujudku Al Arqam AL Fatihah buat AMALUDDIN DARUS Al-Mahdi Al-Quds all glaciers Allah ada dua jalan. Allah dalam Al-Quran AMALLUDDIN DARUS AMALUDDIN DARUS Amaluddin Darus.Qiamat Amerika menyerang China An Israeli naval patrol killed at least Antarctica is warming Apa itu Islam? Apakah Allah dapat dikenal Arab yang asli Asal-usul Keagamaan Orang India Assad regime was Astronomers using NASA asy-syam attacked Awal Tahun ayat kursi Ayatullah Khomeini Babak Peralihan Bacaan Doa Akhir bangsa Arab Bangsa-bangsa Arab Bani Hasyim Bashar Assad membakar Beirut Not Enough Death to Go Round 1983 BERSABDA Berwudhu BILA DAJJAL TELAH KELUAR bintang ber­ekor blast in Syria's BLOG cerca Islam Bomb Attacks BOMOH Burma's Rakhine State Cairo's central Cho-i-Rong district of Thailand's Christians kill Muslims converge on the holy cities converted to islam .. Daata Darbar Shrine PAKISTAN Dabbat yang ghaib di bumi dajjal Dajjal bermaharajalela.Amaluddin Daru Dajjal telah lama keluar dalam tiga katagori DENDAM YAHUDI Derro ditemui hidup di bawah bumi Di Amerika Pada 9 Sept Dialog Antara Ahlus Sunnah dan Syiah Imamiyah DIBALIK PERANG diganggu digoda dipesong Discovery Channel - Revealed The Hajj diving gear Doa yang disuruh oleh Embah Agung untuk cucu-cicit Dongguan Great Mosque.Xining Dua Dunia Dua Dunia Gedong Songo dua kiblat earthquake Earthquake ...More than 50 egypt history egypt history Mummies Egyptian and Palestinian flags Egyptian anti-government Egyptian army soldiers Egyptians to participate emas hitam.AMALUDDIN DARUS embah agung ENAM PERKARA WANITA engkau kahwini Fatimah az-Zahra February 1 Filipino firaun fled from southern Somalia following the 7.6 magnitude food and water Free Syrian Army Galactic Super-Volcano Erupts Gambaran Neraka Dunia Gaza bound aid flotilla Genghis Khan Genghis Khan 2 gerakan Wahabi Gog and Magog Gog atau Yakjuj Gog dengan Magog golongan Sulaimaniyah Golongan Syi'ah Gunmen stormed in killing Haiti Earthquake: Chronicles of Inferno Haitian earthquake Hamas militants Hampir Akhir Zaman Hari Bakar Quran heard in the Libyan Heavy explosions helicopters massacred holy fasting .Muslim Eid al-Fitr holy fasting .Ramadan at Istiqlal mosque in Jakarta holy month of Ramadan holy month of Ramadan. Lahore Horn of Africa Hundreds of thousands gather for the Friday noon prayer at Mecca's Grand Mosque IBLIS ADALAH NENEK MOYANG SYAITAN IBLIS BELUM BER­SARA.musuh itu adalah memberi erti racun yang bisa. Ibni Taimiyah Ilmu mengenal ILMU TAUHID Imam Mahdi Imam Mahdi as IMAN Semut in Jammu Indonesia Indramayu MAKAM SELAWE INFO RENCANA SENSASI Inside Story - Peace for Darfur investigasi gus im Isa Al Masih Isa Turun ke Bumi Islamic calendar Israel Storming of Gaza aid convoy to Gaza Israeli forces Isu kalimah Allah January February 10 Jarum fitnahnya JATIM Jewish settlers of setting fire to the mosque jihadciptaan Dajjal. JIN dan ALAM GAIB JIN DI RUMAH JIN TIDUR DI BILIK KOSONG KAFIR Kaisaniyah Zaidiyah dan Imamiyah kamu adalah fakir KAMU PASTI MATI Kamu PASTI mati Kamu PASTI mati (3) Sakit keras Karya NAHMAR JAMIL Kathmandu Kaum keluarga Saudi KeArah Kebangkitan kebangkitan kembali Islam KEBERKATAN iLMU Kebrina Kinkade kegilaan manusia kehancuran Arab Kehidupan dan kematian. kejatuhan muslimin Kematian Kematian membongkar wajah sebenar dunia Kemuncak Akhir Zaman Kerajaan Tuhan [174] Kertas Wang Amerika KERUNTUHAN ARAB Keruntuhan ekonomi KETERUBATAN YAHUDI keturunan Adam Keturunan Ham Keturunan Ham Kush KHAHTHAN killing Muslims Kisah BILAL BIN RABAH konco-konconya kuburku kuman-kuman KUNCI dunia Lahore largest demonstration Madinah magnitude earthquake makhluk MAN malaikat dan jin MALANG Man dan Dabbat Manusia di Langit MANUSIA DI LANGIT dan MANUSIA DI BUMI manusia MAN Mars dan Jupiter Maryland MASJID MISTERI DI TUREN Masjid Nabawi: The Prophet's Mosque Mecca and Medina melaknat Yahudi Melihat hitungan hari puasa dari ALMANAK...jawa asli membongkar wajah sebenar dunia.jatuh sakit memesongkan manusia MEMPERBAIKI KEADAAN DUNIA Mengapa Yahudi Bijak me­ngelabui umat MENGGENAL ALLAH menggerunkan menjajah negara-negara Menjelang Babak Peralihan Menjelang wafatnya Mesir dan Hittite sering muncul berperang Millions of people MIMPI RASULLULLAH Misraim MISTERI SETAN 18 - DIBALIK PERANG Mistisisme Mogadishu's Mole People Mongol dan Tartar More than three million Muslims mosque Mount Merapi volcano..25 on October 27 Mt. Ararat Mummies Muslim Muslim Mamilla cemetery in downtown Jerusalem Muslim Rohingya Muslim Suriah National Geographic Nepalese Muslim Ramadan niat penjajahan November 20 occupied West Bank Orang Mole over Pakistan's cultural Pakistans army headquarters in Rawalpindi Palestinian killed Palestinian militants Pandanglah sifat Allah PEKERJAAN ISA pembawa panji hitam. PEMBERSIHAN RUMAH SYAITAN Penemuan Rangka Manusia Raksaksa Kaum A’d peneroka China dan Turki Quaker pengikut Dajjal Perbezaan Semut Dengan Manusia perbuatan syirik Peristiwa Di Masjidil PERKAHWINAN IBLIS perut bumi perut padang pasir pic POKOK politik dan ulamak porak peranda ekonomi PROPAGANDA Protesters remained Put dan Kanaan Qadiriya Badiriya Sufi .mosque in the village of Umm Dawban Qiamat QUAKE HITS INDONESIA quake rocked QUR-AN MENYIMPAN MAKLUMAT Raiwind on the outskirts Rakaman Dalam BaitUllah. dalam kaabah Ramadan at Istiqlal mosque in Jakarta Ramadan fast Ramadan in Jeddah Ramadan in Manila RASULULLAH SAW Rasulullah Shallallahu `alaihi wasallam Ratu Dunia read the Koran RENUNGAN KE ZAMAN SILAM retreating ripping RUMAH MAKHLUK HALUS DURJANA SEPERTI IBLIS Rusia 'Gog' Sabai'yali sakaratul maut. Salahuddin Al­Ayubi Sayidi Syeikh Muhammad AsSuhaimi Scared Sacred (2004) Scientists warn that glaciers in the Andes second largest city of Aleppo Sejarah Ngeri Penindasansyiria Semenanjung Arab Serahkan diri kepada tuan yang empunya diri. shocking image Silver Spring Sixty-third anniversary SOLATNYA Somali women Somalia government southern Indonesia Sumatra island survivors fought Syed Hussein Shahab Syed Jamaluddin AI-Afghan Syed Jamaluddin Al-Afghani Syi'ah imam dua belas Syi'ah Indonesia..Husein Shahab SYRIA; Freedom vs Dictatorship Syrian government troops using tanks Tablighi Ijtema Tahrir Square Tahrir Square 8:30am Taliban Terrorists Tanda Kemunculan Tausiah Ayah teng­gelam bumi Thariqat Embah Agung The 7.0-magnitude The Aramco Exploration the holy fasting month of Ramadan Thousands of people tiga Kutbah tipu muslihat trazedi FIRAUN trisula Tsunami hits Japan after 8.9 Tujuh Sangkakala tukang nujum TUKANG RAMAL Turki kecil tv france24 Umaiyah dan Abbasiyali umat Islam Rohingya USTAZ USTAZ AMALUDDIN DARUS USTAZ Asri Ibrahim. Rabbani meninggal dunia. Ustaz Fathul Bari Masuk Masjid SYIAH Buat Apa Ustaz Haji Shaari Mohd Yusuf UTUSAN SYAITAN WAFAT wilayah ikhlas worldwide Yahudi Yahudi dunia Yahudi menaklukkan Yak­juj (RUSia) zaman Abdul Muthalib zaman ini ZAMAN KEMUNCULAN MAHDI