Tentang Iskandar Zulkarnain dan kemunculan Yakjud dan Makjud..

Ustaz Zainul Asri Ramli Kuliah Kitab Bahrul Mazi(Hadis 29) Ustaz Muhammad Alexander bertajuk Yakjuj & Makjuj

Monday, February 15

Kamu PASTI mati

Ulama salaf dulu apabila merasakan kekerasan hati, mereka segera meng­ingat kematian, waktu perjumpaan dengan Allah dan pelbagai peristiwa menggerunkan selepas itu. Oleh yang demildan, mereka sentiasa berasa takut kepada Allah Yang Maha Esa.

Diriwayatkan dari Ibn Sirin Rahimahullah, bahawa ada seseorang yang bertanya kepadanya jika sedang teringat dengan kematian dan beliau pun menjawab: " Aku tidak tahu apa yang harus kukatakan kepadamu! Aqalku seakan hilang dan tak sedarkan diri apabila mengingati kematian."

Al-Hasan Al-Bashri berkata: Kematian membongkar wajah sebenar dunia, la sama sekali tidak membiarkan kesan ceria dan bahagia kepada sesiapa pun. Dan setiap daripada kita pasti mengalaminya."

Jika kematian dianggap satu musibah atau bencana secara umumnya tanpa melihat kepada siapakah orang yang meninggal dunia, maka bagai­manakah pula dengan peristiwa kewafatan Nabi Muhammad Shallallahu 'alaihi wasallam, wahai para pengikut Rasulullah. Shallallahu `alaihi wasallam? Bukankah iasatu peristiwa besar dan luar biasa?

Baginda telah pun menyampaikan risalah agama Islam, berjuang di jalan Allah dan beribadah sepanjang malam Inilah Nabi Muhammad Shallallahu 'alaihi wasallam. Sebab, Allah Subhanahu wa Ta'ala berfirman:


Mahai orang yang berselimut! Bangunlah serta berilah peringatan dan amaran (kepada umat manusia). (Sarah Al-Muddatsir: Ayat 1-2)


Demi Allah, Baginda tidak pemah berehat selama memperjuangkan agama Islam iaitu selama 23 tahun. Baginda terus berjuang seakan tidak pemah mengenal kata istirehat. Baginda beribadah sepanjang malam seakan. tidak pemah tidur. Di sepanjang malam itu, Baginda menangis, beribadah dan terus berdoa kepada Allah, Tuhan semesta dam. Baginda rela berkorban demi sebuah perjuangan di jalan Allah agar umat manusia beriman, beraklilaq mulia dan ikut sama dalam berdakwah di jalan Allah.

. Ketika wuquf di Arafah, Baginda dikelilingi oleh kekasih, penolong dan para sahabatnya. Kesemua mereka melihat Rasulullah Shhallallahu `alaihi wasallam sebagai teladan yang balk. Kesemua rnereka melihat diri Rasulullah Shallallahu `alaihi wasallam sebagai ayah yang penyayang, saudara yang pengas1h dan seorang Nabi yang menyampaikan risalah Allah. Mereka melihat sosok seorang Rasul yang bersifat jujur dan amanah, di mana Allah dengannya telah menyelamatkan umat manusia daripada menyembah berhala. Baginda ketika itu berwuquf di Arafah. Di situ Allah menurunkan firmanNya yang berbunyi:

.. pada hari ini, Aku telah sempurnakan bagi kamu agama kamu, dan Aku telah cukupkan ni'matKu kepada kamu, dan Aku telah redha­kan Islam itu menjadi agama untuk kamu ..... (Surah Al-Ma'idah: Ayat 3)

Rasulullah Shallallahu `alaihi wasallam kemudiannya membacakan ayat tersebut di hadapan kaum muslimin yang sedang berwquf di padang Arafah. ,ayat ini secara tersurat rnenegaskan kepada Rasulullah Shallallahu `alaihi wasallam, bahawa:

"Engkau tidak lama lagi akan wafat, maka bersedialah untuk menghadapinya. Engkau tak berapa lama akan pergi, maka persiapkan­lah bekalan secukupnya. Engkau tidak lama lagi akan berpindah dari alam dunia yang fana' menuju alam akhirat yang baqa', maka ucapkanlali selamat tinggal kepada para sahabatmu."Sejurus membacakan ayat tersebut, Baginda bersabda dengan penuh emosi:

Wahai sekalian umat manusia! Hendaklah kamu, mempelajari cara melaksanakan manasik ibadah haji kamu daripadaku. Saya mungkin pada tahun hadapan tidak akan melihatmu lagi.

Demi Allah, memang benar apa yang disabdakan itu. Pada tahun herikutnya mereka tidak dapat lagi melihat Rasulullah Shallallahu `alaihi wasallam. Mendengar sabda Rasulullah Shallallahu `alaihi wasallam itu,
seluruh kaum muslimin yang hadir ketika itu menangis. Mereka berwuquf dan berdiri di lereng bukit Arafah sambil mendengar sabda Rasulullah Shallallaliu `alaihi wasallam. Air mata mereka mengalir deras bagaikan air banjir memenuhi sungai-sungai.

Jika air mata mengalir dengan deras di pipi;
jelaslah berbeza antara berpura-pura dan tidak.


Ibn Katsir Rahimahullah menceritakan: "Baginda pulang menuju Madinah pada tahun ke-l1 Hijriyyah selepas menunaikan ibadah haji Akbar dan haji Mada'. Baginda pulang menuju Madinah selepas mengucapkan selamat tinggal kepada kaum muslimin dan setelah mengadakan muktamar agung, di mana Allah dan kaum muslimin bersaksi bahawa Baginda telah pun menyampaikan risalah agarna Allah tanpa sedikit pun merahsiakannya dan menunaikan amanah tanpa sedikit pun menyembunyikannya. Kami pun bersaksi bahawa Baginda telah pun menyampaikan risalah agama Allah.

Baginda meninggalkan kita dengan ajaran agama mulia, bersih dan bersinar ,bagaikan cahaya matahari serta terang bagaikan waktu siang hari. Tak seorang yang menyimpang dari ajaran agama yang disampaikan melainkan orang itu pasti binasa."Baginda kembali pulang ke Madinah dan Allah memberitahu menerusi
Wahyu yang diturunkan kepadanya, bahawa

Segala yang ada di muka bumi ini akan binasa. (Surali Ar-Rahman: Ayat 26)
Allah `Azza wajalla berfirrnan di dalam surah All-`Imran, ayat 185:


Tiap-tiap yang bernyawa akan merasai mati, dan bahawasanva pada hari giamat sahajalab akan disempurnakan balasan kamu. Ketika itu sesiapa yang dijauhkan dari neraka dan dimasukkan ke syurga maka sesungguhnya ia telah berjaya. Dan (ingatlah bahawa) kehidupan di dunia ini (meliputi segala kemewahannya dan pangkat kebesarannya) tidak lain hanyalah kesenangan bagi orang-orang yang terpedaya.

A11ah Subhanahu wa Ta'ala berfirrnan dl dalam surah All-`Imran, ayat;144

Dan Muhamaaad itu tidak lain hanyalah seorang Rasul yang sudahpun didahului oleh beberapa orang Rasul (yang telah mati atau terbunuh). ,fika demikian, kalau iapula mati atau terbunuh, (patutkab) kamu berbalik. (berpaling tadah )menjadi kafir)? Dan ingatlah), sesiapa yang berbalik (menjadi kafir)-maka ia tidak akan mendatangkan mudharat kepada Allah sedikitpun; dan (sebaliknya) Allah akan memberi balasan pahala kepada orang-orang yang beryukur (akan. nikmat Islam yang tidak ada bandingannya itu).

Pada hari Khamis, Rasulullah Shallallahu `alaihi wasallam jatuh sakit. Sveikh Al-Islam Ibn Taimiyyah apabila teringat dengan hari dia berkata: "Demi Allah, Rasulullah Shallallahu `alaihi wasallam jatuh sakit pada hari Khamis. Ya, memang benar demikianlah. la adalah tagdir'Allah dan tak seorang pun yang boleh melarikan diri daripada ketentuanNya. Allah Ta'ala telah pun menetapkan bahawa Rasulullah Shallallahu `alaihi wasallam pasti akan merasakan pahitnya kematian dan menderita peritnya sakaratul maut. Semua itu demi menaikkan lagi darjat dan kedudukannya di sisi -Allah."

Ibn Katsir menceritakan dengan sanad yang baik, katanya: "Ibn Abbas Radh-iyallahu `anhuma pada suatu hari memegang kerikil di halaman Masjid Al-Haram dan kemudian membolak-bahkkannya sambil berkata: Hari ini hari Khamis. Begitu besarnya peristiwa yang pernah terjadi pada hari ini! Sejurus itu, dia terus menangis, kerana pada hari itulah Rasulullah Shallallahu `alaihi wasallam jatuh sakit hingga kemudiannya wafat."

Kami tetap cinta padamu meski harus bergelut duka
engkau bagaikan matahari di Barat dan di Timur.


Oleh yang demikian, para sahabat tidak akan pernah melupakan hari yang paling bersejarah ini.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

----------------------------------------------------

Check Page Rank of your Web site pages instantly:

This page rank checking tool is powered by Page Rank Checker service

Pages

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
................ Orang tua yang tidak mempunyai ibadah, ibarat orang yang tidak ada kekayaan dunia dan akhirat ............................ Orang tua yang tidak mempunyai ibadah, ibarat orang yang tidak ada kekayaan dunia dan akhirat ...................................... Orang tua yang tidak mempunyai ibadah, ibarat orang yang tidak ada kekayaan dunia dan akhirat ..................... ..................... Allah taala memberi modal tubuh (dua) roh dan badan pandai-pandailah untuk menjadikan untung........ Allah taala memberi modal tubuh (dua) roh dan badan pandai-pandailah untuk menjadikan untung........ Allah taala memberi modal tubuh (dua) roh dan badan pandai-pandailah untuk menjadikan untung........

Taubat... itu mengumbah nafsu ( mencuci nafsu )

bazar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

'Magog' atau 'Makjujj "Khawarij" 000 injured 000 people . killed 250 2009 2010 2012. 40 hari Rasulullah s 40kms north of Khartoum 6-QUR-AN MENYIMPAN MAKLUMAT A massive 8.9 a.w wafat Adolf Hitler.. meninggalkan baki African Union peacekeeper Agama Awal Suku Aryan agen-agen Yahudi AHLI NUJUM ahli-ahli nujum air taubat Akan Di Sambut Akhirnya Kutemukan Kebenaran Aku mahu tinggalkan dunia dalam sujudku Al Arqam AL Fatihah buat AMALUDDIN DARUS Al-Mahdi Al-Quds all glaciers Allah ada dua jalan. Allah dalam Al-Quran AMALLUDDIN DARUS AMALUDDIN DARUS Amaluddin Darus.Qiamat Amerika menyerang China An Israeli naval patrol killed at least Antarctica is warming Apa itu Islam? Apakah Allah dapat dikenal Arab yang asli Asal-usul Keagamaan Orang India Assad regime was Astronomers using NASA asy-syam attacked Awal Tahun ayat kursi Ayatullah Khomeini Babak Peralihan Bacaan Doa Akhir bangsa Arab Bangsa-bangsa Arab Bani Hasyim Bashar Assad membakar Beirut Not Enough Death to Go Round 1983 BERSABDA Berwudhu BILA DAJJAL TELAH KELUAR bintang ber­ekor blast in Syria's BLOG cerca Islam Bomb Attacks BOMOH Burma's Rakhine State Cairo's central Cho-i-Rong district of Thailand's Christians kill Muslims converge on the holy cities converted to islam .. Daata Darbar Shrine PAKISTAN Dabbat yang ghaib di bumi dajjal Dajjal bermaharajalela.Amaluddin Daru Dajjal telah lama keluar dalam tiga katagori DENDAM YAHUDI Derro ditemui hidup di bawah bumi Di Amerika Pada 9 Sept Dialog Antara Ahlus Sunnah dan Syiah Imamiyah DIBALIK PERANG diganggu digoda dipesong Discovery Channel - Revealed The Hajj diving gear Doa yang disuruh oleh Embah Agung untuk cucu-cicit Dongguan Great Mosque.Xining Dua Dunia Dua Dunia Gedong Songo dua kiblat earthquake Earthquake ...More than 50 egypt history egypt history Mummies Egyptian and Palestinian flags Egyptian anti-government Egyptian army soldiers Egyptians to participate emas hitam.AMALUDDIN DARUS embah agung ENAM PERKARA WANITA engkau kahwini Fatimah az-Zahra February 1 Filipino firaun fled from southern Somalia following the 7.6 magnitude food and water Free Syrian Army Galactic Super-Volcano Erupts Gambaran Neraka Dunia Gaza bound aid flotilla Genghis Khan Genghis Khan 2 gerakan Wahabi Gog and Magog Gog atau Yakjuj Gog dengan Magog golongan Sulaimaniyah Golongan Syi'ah Gunmen stormed in killing Haiti Earthquake: Chronicles of Inferno Haitian earthquake Hamas militants Hampir Akhir Zaman Hari Bakar Quran heard in the Libyan Heavy explosions helicopters massacred holy fasting .Muslim Eid al-Fitr holy fasting .Ramadan at Istiqlal mosque in Jakarta holy month of Ramadan holy month of Ramadan. Lahore Horn of Africa Hundreds of thousands gather for the Friday noon prayer at Mecca's Grand Mosque IBLIS ADALAH NENEK MOYANG SYAITAN IBLIS BELUM BER­SARA.musuh itu adalah memberi erti racun yang bisa. Ibni Taimiyah Ilmu mengenal ILMU TAUHID Imam Mahdi Imam Mahdi as IMAN Semut in Jammu Indonesia Indramayu MAKAM SELAWE INFO RENCANA SENSASI Inside Story - Peace for Darfur investigasi gus im Isa Al Masih Isa Turun ke Bumi Islamic calendar Israel Storming of Gaza aid convoy to Gaza Israeli forces Isu kalimah Allah January February 10 Jarum fitnahnya JATIM Jewish settlers of setting fire to the mosque jihadciptaan Dajjal. JIN dan ALAM GAIB JIN DI RUMAH JIN TIDUR DI BILIK KOSONG KAFIR Kaisaniyah Zaidiyah dan Imamiyah kamu adalah fakir KAMU PASTI MATI Kamu PASTI mati Kamu PASTI mati (3) Sakit keras Karya NAHMAR JAMIL Kathmandu Kaum keluarga Saudi KeArah Kebangkitan kebangkitan kembali Islam KEBERKATAN iLMU Kebrina Kinkade kegilaan manusia kehancuran Arab Kehidupan dan kematian. kejatuhan muslimin Kematian Kematian membongkar wajah sebenar dunia Kemuncak Akhir Zaman Kerajaan Tuhan [174] Kertas Wang Amerika KERUNTUHAN ARAB Keruntuhan ekonomi KETERUBATAN YAHUDI keturunan Adam Keturunan Ham Keturunan Ham Kush KHAHTHAN killing Muslims Kisah BILAL BIN RABAH konco-konconya kuburku kuman-kuman KUNCI dunia Lahore largest demonstration Madinah magnitude earthquake makhluk MAN malaikat dan jin MALANG Man dan Dabbat Manusia di Langit MANUSIA DI LANGIT dan MANUSIA DI BUMI manusia MAN Mars dan Jupiter Maryland MASJID MISTERI DI TUREN Masjid Nabawi: The Prophet's Mosque Mecca and Medina melaknat Yahudi Melihat hitungan hari puasa dari ALMANAK...jawa asli membongkar wajah sebenar dunia.jatuh sakit memesongkan manusia MEMPERBAIKI KEADAAN DUNIA Mengapa Yahudi Bijak me­ngelabui umat MENGGENAL ALLAH menggerunkan menjajah negara-negara Menjelang Babak Peralihan Menjelang wafatnya Mesir dan Hittite sering muncul berperang Millions of people MIMPI RASULLULLAH Misraim MISTERI SETAN 18 - DIBALIK PERANG Mistisisme Mogadishu's Mole People Mongol dan Tartar More than three million Muslims mosque Mount Merapi volcano..25 on October 27 Mt. Ararat Mummies Muslim Muslim Mamilla cemetery in downtown Jerusalem Muslim Rohingya Muslim Suriah National Geographic Nepalese Muslim Ramadan niat penjajahan November 20 occupied West Bank Orang Mole over Pakistan's cultural Pakistans army headquarters in Rawalpindi Palestinian killed Palestinian militants Pandanglah sifat Allah PEKERJAAN ISA pembawa panji hitam. PEMBERSIHAN RUMAH SYAITAN Penemuan Rangka Manusia Raksaksa Kaum A’d peneroka China dan Turki Quaker pengikut Dajjal Perbezaan Semut Dengan Manusia perbuatan syirik Peristiwa Di Masjidil PERKAHWINAN IBLIS perut bumi perut padang pasir pic POKOK politik dan ulamak porak peranda ekonomi PROPAGANDA Protesters remained Put dan Kanaan Qadiriya Badiriya Sufi .mosque in the village of Umm Dawban Qiamat QUAKE HITS INDONESIA quake rocked QUR-AN MENYIMPAN MAKLUMAT Raiwind on the outskirts Rakaman Dalam BaitUllah. dalam kaabah Ramadan at Istiqlal mosque in Jakarta Ramadan fast Ramadan in Jeddah Ramadan in Manila RASULULLAH SAW Rasulullah Shallallahu `alaihi wasallam Ratu Dunia read the Koran RENUNGAN KE ZAMAN SILAM retreating ripping RUMAH MAKHLUK HALUS DURJANA SEPERTI IBLIS Rusia 'Gog' Sabai'yali sakaratul maut. Salahuddin Al­Ayubi Sayidi Syeikh Muhammad AsSuhaimi Scared Sacred (2004) Scientists warn that glaciers in the Andes second largest city of Aleppo Sejarah Ngeri Penindasansyiria Semenanjung Arab Serahkan diri kepada tuan yang empunya diri. shocking image Silver Spring Sixty-third anniversary SOLATNYA Somali women Somalia government southern Indonesia Sumatra island survivors fought Syed Hussein Shahab Syed Jamaluddin AI-Afghan Syed Jamaluddin Al-Afghani Syi'ah imam dua belas Syi'ah Indonesia..Husein Shahab SYRIA; Freedom vs Dictatorship Syrian government troops using tanks Tablighi Ijtema Tahrir Square Tahrir Square 8:30am Taliban Terrorists Tanda Kemunculan Tausiah Ayah teng­gelam bumi Thariqat Embah Agung The 7.0-magnitude The Aramco Exploration the holy fasting month of Ramadan Thousands of people tiga Kutbah tipu muslihat trazedi FIRAUN trisula Tsunami hits Japan after 8.9 Tujuh Sangkakala tukang nujum TUKANG RAMAL Turki kecil tv france24 Umaiyah dan Abbasiyali umat Islam Rohingya USTAZ USTAZ AMALUDDIN DARUS USTAZ Asri Ibrahim. Rabbani meninggal dunia. Ustaz Fathul Bari Masuk Masjid SYIAH Buat Apa Ustaz Haji Shaari Mohd Yusuf UTUSAN SYAITAN WAFAT wilayah ikhlas worldwide Yahudi Yahudi dunia Yahudi menaklukkan Yak­juj (RUSia) zaman Abdul Muthalib zaman ini ZAMAN KEMUNCULAN MAHDI