Tentang Iskandar Zulkarnain dan kemunculan Yakjud dan Makjud..

Ustaz Zainul Asri Ramli Kuliah Kitab Bahrul Mazi(Hadis 29) Ustaz Muhammad Alexander bertajuk Yakjuj & Makjuj

Monday, March 22

Kamu PASTI mati (2)

Demi Allah, mememang benar apa yang disabdakan itu. Pada tahun berikutnya mereka tidak dapat lagi melihat Rasullullah Shallallahu' alaihiwasllam. Mendengar sabda Rasullullah Shallallahu 'alaihi wasallam itu seluruh kaum muslimin yang Nadir Ketika itu menangis. Mereka berwuquf dan berdiri di lereng bukit Arafah sarnbil mendengar sabda Rasulullah Shallallahu `alaihi wasallam. Air mata mereka mengalir deras bagaikan air banjir memenuhi sungai-surngai.
Jika air mata mengalir dengan deras di pipi; jelaslah berbeza antara berpura Aura dan tidak.

Ibn Katsir Rahimahullah menceritakan:

"Banginda pulang menuju Madinah pada tahun ke-11 Hijriyyah selepas menunaikan ibadah haji Akbar dan haji Wada' Baginda pulang menuju Madinah selepas mengucapkan selamat tinggal kepada kaum muslimin dan setelah mengadakan muktamar agung, di mana Allah dan kaum muslimin bersaksi bahawa Baginda telah pun menyampaikan risalah agama Allah tanpa sedikit pun merahsiakannya dan menunaikan amanah tanpa sedikit pun menyembunyikannya. Kami pun bersaksi bahawa baginda telah pun menyampaikan risalah agama Allah. Baginda meninggalkan kita dengan ajaran agama mulia, bersih dan bersinar bagaikan cahaya matahari serta terang bagaikan waktu siang hari. Tak seorang yang menyimpang dari ajaran agama yang disampaikan melainkan orang itu pasti binasa."

Baginda kembali pulang ke Madinah dan Allah memberitahu menerusi wahyu yang diturunkan kepadanya, bahawa:

Segala yang ada di muka bumi itu akan binasa. (Sarah Ar-Rahman: Ayat 26) Allah Azza wa Jalla berfirman di dalam surah All-`Imran, ayat 185:


Tiap-tiap yang bernyawa akan merasai mati, dan bahawasanya pada hari qiamat sahajalah akan disempurnakan balasan kamu Ketika itu sesiapa yang dijauhkan dari neraka dan dimasukkan ke syurga maka sesungguhnya ia telah berjaya Dan (ingatlab bahawa) kehidupan di dunia ini (meliputi segala kemewahannya dan pangkat kebesarannya) tidak lain hanyalah kesenangan bagi orang-orang yang terpedaya

Allah Subhanahu wa Ta'ala berfirman di dalam surah All-`Imran, ayat 144:

Dan Mubamnaad itu tidak lain hanyalah seorang Rasul yang sudahpun didahului oleh beberapa orang Rasul (vang telah mati atau terbunuh). Jika demikian, kalau ia pula mati atau terbunuh, (patutkah) kamu berbalik. (berpaling tadah menjadi kafir)? Dan (ingatlah), sesiapa yang berbalik (rnenjadi kafir). maka ia tidak akan mendatangkan mudbarat kepada Allah sedikitpun; dan (sebaliknya) Allah akan memberi balasan pahala kepada orang-orang yang bersyukur (akan. nikmat Islam yang tidak ada bandingannya itu)

Pada hari Khamis, Rasulullah Shallallahu `alaihi wasallam jatuh sakit. Syeikh Al-Islam Ibn Taimiyyah apabila teringat dengan hari ini, dia berkata:

"Demi Allah, Rasulullah Shallallahu `alaihi wasallam jatuh sakit pada hari Khamis. Ya, memang benar demikian Ia adalah tagdir Allah dan tak seorang pun yang boleh melarikan diri daripada ketentuanNya. Allah Ta'ala telah pun menetapkan bahawa Rasulullah Shallallahu `alaihi wasallam pasti akan merasakan pahitnya kematian dan menderita peritnya sakaratul maut. Semua itu demi menaikkan lagi darjat dan kedudukannya di sisi Allah."


Ibn Katsir menceritakan dengan sanad yang baik, katanya: "Ibn Abbas Radhiyallahu `anhuma pada suatu hari memegang kerikil di halarnan Masjid Al-Haram dan kemudian membolak-balikkannya sambil berkata: Hari ini hari Khamis. Begitu besarnya peristiwa yang pernah terjadi pada hari ini! Sejurus itu, dia terus menangis, kerana pada hari itulah Rasulullah Shallallahu `alaihi wasallam jatuh sakit hingga kemudiannya wafat."

Kami tetap cinta padamu meski harus bergelut duka;
engkau bagaikan matahari di Barat dan di Timur.


Oleh yang demikian, para sahabat tidak akan pernah melupakan hari yang paling bersejarah ini.

Dalam Shahih Muslim diriwayatkan dari Aisyah Radhiyallahu `anha, katanya:
"Menjelang wafatnya, Rasulullah Shallallahu `alaihi wasallamn sempat menziarahi Bagi' Al-Gharqad. Di sanalah orang--orang mati dikebumikan Di situlah kekasih, datuk, bapa dan saudara kami bersemayam. Kami sentiasa melalui tempat persinggahan terakhir mereka itu di kala pagi dan petang.')

Jika didapati seseorang tidak mahu mengambil iktibar dengan orang­-orang
yang sudah meninggal dunia di tanah perkuburan, bilakah lagi dia bakal insaf?

Jika ada orang yang tidak mahu mengambil pelajaran dengan jenazah yang dihantar menuju ke tanah perkuburan untuk dikebumikan, bilakah lagi dia akan menyedari dirinya?

Kami mengadu kepada Allah kerasnya hati;
kematian pada setiap kali/masa mesti dijadikan i'tibar.
Tak seorang pun yang terlepas dari mati;
orang mati silih berganti pada setiap hari.
Kita terlalu banyak berangan dan hasilnya
tapi lupa dengan liang lahad yang sudah nyata.
Kita bina istana dan gedung pencakar langit;.
tapi ingat kita pasti mati dan meninggalkannyaRasulullah Shallallahu `alaihi wasallam pulang daripada menziarahi Baqi' Al-Gharqad dengan mengikat kepala kerana sakit. Aisyah Radhiyallahu `anha yang sebelum ini telah pun sakit mengeluh: "Aduhai, sakitnya kepalaku!" Mendengar keluhan isterinya itu, Rasulullah Shallallahu `alaihi wasallaln juga berkata: "Kepalaku juga sungguh sakit, wahai Aisyah!" Memang betul! Sakit kepala yang akhirnya membawa kepada kewafatannya sudah pun mula dirasai oleh Rasulullah Shall allahu `alaihi wasallam. Kemudian Rasulullah Shallallahu `alaihi wasallam bersabda, sepertimana yang diriwayatkan oleh Al-Bukhari:

Demi Allah, sekiranya tidak ada orang yang dikhuatiri bakal mendakwa yang bukan-bukan, tentulab aku menyuruh ayahmu (Abu Bakar) dan saudaramu (Abdul Rahman) untuk menulis satu wasiat kepada mereka."3

Allah Maha Mengetahui dengan maksud yang disabdakan oleh Rasulullah Shallallahu `alaihi wasallam itu.

Menjelang kewafatannya, Imam Ahmad meriwayatkan dalam Al­Musnad dengan sanad hasan, dari Abu Muwaihibah, katanya: Di waktu kegelapan malam, Rasulullah Shallallahu `alaihi wasallam berkata kepadaku:

"Wahai Abu Muwaihibah aku diperintahkan untuk memohonkan keampun­an kepada ahli kubur Baqi'. Marilah temam aku pergi ke sana."


Aku pun berangkat menemani Rasulullah Shallallahu `alaihi wasallam menuju Baqi' Setibanya di situ, Baginda berkata


http://members.fortunecity.com/masoom110/TRUEISLAM/id16.html


: "Salam sejahtera ke atasmu, wahai penghuni kubur. Sambutlah pagi ini dengan gembira sepertimana umat manusia di alam dunia sekarang ini menyambut kedatangannya dengan penuh ceria."

Kemudian Baginda menoleh ke arah Abu Muwaihibah dan herkata:

"Wahai Abu Muwaihibah, aku ditawarkan untuk memilih kekayaan duniawi, hidup abadi di dalamnya dan kemudian masuk syurga. Tapi aku ketepikan tawaran tersebut dengan memilih berjumpa dengan Tuhanku dan masuk syurga."
Abu Muwaihibah berkata:
"Wahai Rasulullah, ambillah kekayaan dunia, hidup abadi di dalamnya dan kemudian masuk syurga."

Apabila Rasululllah Shallallahu `alaihi wasallam mendengar apa yang dikatakan oleh aku, maka Baginda pun bersabda:

"Demi Allah, aku tidak mahukan itu, wahai Abu Muwaihibah. Aku, telah pun memilih berjumpa Tuhanku dan kemudian masuk syurga."
304

Al-Bukhari meriwayatkan dari `Ugbah bin `Amir, katanya: "Rasulullah Shallallahu 'alai hi wasallam pada suatu hari menyampaikan khutbah kepada kamu sebaik Baginda tiba di tempat perkuburan para syuhada' Uhud. Setelah itu, Baginda seakan mengucapkan salam terakhir bagi para syuhada' yang dikebumikan di situ. Antara khutbah yang disampaikan Rasulullah Shallallahu `alaihi wasallam, adalah:


Wahai sekalian umat manusia! Demi Allah, aku. tidak begitu takut. jika kefakiran-menimpa diri kamu semua. Tapi apa yang aku khuatirkan adalah kekayaan duniawi yang kamu perolehi. Ketika itu, kamu akan belumba-lumba sekaligus saling menindas demi memperolebinya seperti yang dialami oleh umat sebelum ini. Dengan begitu, kamu pasti mengalami kebinasaan sepertimana yang pernah dialami oleh umat sebelum ini.

Sungguh benar apa yang disabdakan Rasulullah Shallallahu `alaihi wasallam! Tidaklah kita saling memenggal leher antara satu sama lain melainkan kerana sebab-sebab dunia. Tidaklah segala aspek kehidupan kita menjadi rosak dan hancur melainkan gara-gara urusan duniawi. Tidaklah moral dan tradisi kita yang mulia ini musnah dan lenyap melainkan disebab­kan oleh perkara duniawi.
Meskipun Rasulullah Shallallahu `alaihi wasallam adalah seorang yang mulia, nanun penyakit demam yang dideritanya sungguh luar biasa. Bagairnanapun, At-Tirmidzi dan perawi lainnya meriwayatkan bahawa Rasulullah Shallallahuu 'alaihi wasallam bersabda:

Jika Allah mencintai suatu kaum, tentu Dia menguji mereka Sesiapa redha dengan dugaan tersebut dia diredhai oleh Allah. Sesiapa yang, tidak, dia akan dimurkai oleh Allah."'
Dalam sebuah hadith shahih diriwayatkan, bahawa Rasulullah Shallallahu `alaihi wasallam bersabda:

Setiap dukacita, kesedihan, kesulitan dan penyakit malah duri yang teipijak oleh seorang mukmin hingga menusuk ke dalam kakinya maka Allah dengan itu akan menghapuskan segala kesalahan-kesalahan­nya

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

----------------------------------------------------

Check Page Rank of your Web site pages instantly:

This page rank checking tool is powered by Page Rank Checker service

Pages

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
................ Orang tua yang tidak mempunyai ibadah, ibarat orang yang tidak ada kekayaan dunia dan akhirat ............................ Orang tua yang tidak mempunyai ibadah, ibarat orang yang tidak ada kekayaan dunia dan akhirat ...................................... Orang tua yang tidak mempunyai ibadah, ibarat orang yang tidak ada kekayaan dunia dan akhirat ..................... ..................... Allah taala memberi modal tubuh (dua) roh dan badan pandai-pandailah untuk menjadikan untung........ Allah taala memberi modal tubuh (dua) roh dan badan pandai-pandailah untuk menjadikan untung........ Allah taala memberi modal tubuh (dua) roh dan badan pandai-pandailah untuk menjadikan untung........

Taubat... itu mengumbah nafsu ( mencuci nafsu )

bazar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

'Magog' atau 'Makjujj "Khawarij" 000 injured 000 people . killed 250 2009 2010 2012. 40 hari Rasulullah s 40kms north of Khartoum 6-QUR-AN MENYIMPAN MAKLUMAT A massive 8.9 a.w wafat Adolf Hitler.. meninggalkan baki African Union peacekeeper Agama Awal Suku Aryan agen-agen Yahudi AHLI NUJUM ahli-ahli nujum air taubat Akan Di Sambut Akhirnya Kutemukan Kebenaran Aku mahu tinggalkan dunia dalam sujudku Al Arqam AL Fatihah buat AMALUDDIN DARUS Al-Mahdi Al-Quds all glaciers Allah ada dua jalan. Allah dalam Al-Quran AMALLUDDIN DARUS AMALUDDIN DARUS Amaluddin Darus.Qiamat Amerika menyerang China An Israeli naval patrol killed at least Antarctica is warming Apa itu Islam? Apakah Allah dapat dikenal Arab yang asli Asal-usul Keagamaan Orang India Assad regime was Astronomers using NASA asy-syam attacked Awal Tahun ayat kursi Ayatullah Khomeini Babak Peralihan Bacaan Doa Akhir bangsa Arab Bangsa-bangsa Arab Bani Hasyim Bashar Assad membakar Beirut Not Enough Death to Go Round 1983 BERSABDA Berwudhu BILA DAJJAL TELAH KELUAR bintang ber­ekor blast in Syria's BLOG cerca Islam Bomb Attacks BOMOH Burma's Rakhine State Cairo's central Cho-i-Rong district of Thailand's Christians kill Muslims converge on the holy cities converted to islam .. Daata Darbar Shrine PAKISTAN Dabbat yang ghaib di bumi dajjal Dajjal bermaharajalela.Amaluddin Daru Dajjal telah lama keluar dalam tiga katagori DENDAM YAHUDI Derro ditemui hidup di bawah bumi Di Amerika Pada 9 Sept Dialog Antara Ahlus Sunnah dan Syiah Imamiyah DIBALIK PERANG diganggu digoda dipesong Discovery Channel - Revealed The Hajj diving gear Doa yang disuruh oleh Embah Agung untuk cucu-cicit Dongguan Great Mosque.Xining Dua Dunia Dua Dunia Gedong Songo dua kiblat earthquake Earthquake ...More than 50 egypt history egypt history Mummies Egyptian and Palestinian flags Egyptian anti-government Egyptian army soldiers Egyptians to participate emas hitam.AMALUDDIN DARUS embah agung ENAM PERKARA WANITA engkau kahwini Fatimah az-Zahra February 1 Filipino firaun fled from southern Somalia following the 7.6 magnitude food and water Free Syrian Army Galactic Super-Volcano Erupts Gambaran Neraka Dunia Gaza bound aid flotilla Genghis Khan Genghis Khan 2 gerakan Wahabi Gog and Magog Gog atau Yakjuj Gog dengan Magog golongan Sulaimaniyah Golongan Syi'ah Gunmen stormed in killing Haiti Earthquake: Chronicles of Inferno Haitian earthquake Hamas militants Hampir Akhir Zaman Hari Bakar Quran heard in the Libyan Heavy explosions helicopters massacred holy fasting .Muslim Eid al-Fitr holy fasting .Ramadan at Istiqlal mosque in Jakarta holy month of Ramadan holy month of Ramadan. Lahore Horn of Africa Hundreds of thousands gather for the Friday noon prayer at Mecca's Grand Mosque IBLIS ADALAH NENEK MOYANG SYAITAN IBLIS BELUM BER­SARA.musuh itu adalah memberi erti racun yang bisa. Ibni Taimiyah Ilmu mengenal ILMU TAUHID Imam Mahdi Imam Mahdi as IMAN Semut in Jammu Indonesia Indramayu MAKAM SELAWE INFO RENCANA SENSASI Inside Story - Peace for Darfur investigasi gus im Isa Al Masih Isa Turun ke Bumi Islamic calendar Israel Storming of Gaza aid convoy to Gaza Israeli forces Isu kalimah Allah January February 10 Jarum fitnahnya JATIM Jewish settlers of setting fire to the mosque jihadciptaan Dajjal. JIN dan ALAM GAIB JIN DI RUMAH JIN TIDUR DI BILIK KOSONG KAFIR Kaisaniyah Zaidiyah dan Imamiyah kamu adalah fakir KAMU PASTI MATI Kamu PASTI mati Kamu PASTI mati (3) Sakit keras Karya NAHMAR JAMIL Kathmandu Kaum keluarga Saudi KeArah Kebangkitan kebangkitan kembali Islam KEBERKATAN iLMU Kebrina Kinkade kegilaan manusia kehancuran Arab Kehidupan dan kematian. kejatuhan muslimin Kematian Kematian membongkar wajah sebenar dunia Kemuncak Akhir Zaman Kerajaan Tuhan [174] Kertas Wang Amerika KERUNTUHAN ARAB Keruntuhan ekonomi KETERUBATAN YAHUDI keturunan Adam Keturunan Ham Keturunan Ham Kush KHAHTHAN killing Muslims Kisah BILAL BIN RABAH konco-konconya kuburku kuman-kuman KUNCI dunia Lahore largest demonstration Madinah magnitude earthquake makhluk MAN malaikat dan jin MALANG Man dan Dabbat Manusia di Langit MANUSIA DI LANGIT dan MANUSIA DI BUMI manusia MAN Mars dan Jupiter Maryland MASJID MISTERI DI TUREN Masjid Nabawi: The Prophet's Mosque Mecca and Medina melaknat Yahudi Melihat hitungan hari puasa dari ALMANAK...jawa asli membongkar wajah sebenar dunia.jatuh sakit memesongkan manusia MEMPERBAIKI KEADAAN DUNIA Mengapa Yahudi Bijak me­ngelabui umat MENGGENAL ALLAH menggerunkan menjajah negara-negara Menjelang Babak Peralihan Menjelang wafatnya Mesir dan Hittite sering muncul berperang Millions of people MIMPI RASULLULLAH Misraim MISTERI SETAN 18 - DIBALIK PERANG Mistisisme Mogadishu's Mole People Mongol dan Tartar More than three million Muslims mosque Mount Merapi volcano..25 on October 27 Mt. Ararat Mummies Muslim Muslim Mamilla cemetery in downtown Jerusalem Muslim Rohingya Muslim Suriah National Geographic Nepalese Muslim Ramadan niat penjajahan November 20 occupied West Bank Orang Mole over Pakistan's cultural Pakistans army headquarters in Rawalpindi Palestinian killed Palestinian militants Pandanglah sifat Allah PEKERJAAN ISA pembawa panji hitam. PEMBERSIHAN RUMAH SYAITAN Penemuan Rangka Manusia Raksaksa Kaum A’d peneroka China dan Turki Quaker pengikut Dajjal Perbezaan Semut Dengan Manusia perbuatan syirik Peristiwa Di Masjidil PERKAHWINAN IBLIS perut bumi perut padang pasir pic POKOK politik dan ulamak porak peranda ekonomi PROPAGANDA Protesters remained Put dan Kanaan Qadiriya Badiriya Sufi .mosque in the village of Umm Dawban Qiamat QUAKE HITS INDONESIA quake rocked QUR-AN MENYIMPAN MAKLUMAT Raiwind on the outskirts Rakaman Dalam BaitUllah. dalam kaabah Ramadan at Istiqlal mosque in Jakarta Ramadan fast Ramadan in Jeddah Ramadan in Manila RASULULLAH SAW Rasulullah Shallallahu `alaihi wasallam Ratu Dunia read the Koran RENUNGAN KE ZAMAN SILAM retreating ripping RUMAH MAKHLUK HALUS DURJANA SEPERTI IBLIS Rusia 'Gog' Sabai'yali sakaratul maut. Salahuddin Al­Ayubi Sayidi Syeikh Muhammad AsSuhaimi Scared Sacred (2004) Scientists warn that glaciers in the Andes second largest city of Aleppo Sejarah Ngeri Penindasansyiria Semenanjung Arab Serahkan diri kepada tuan yang empunya diri. shocking image Silver Spring Sixty-third anniversary SOLATNYA Somali women Somalia government southern Indonesia Sumatra island survivors fought Syed Hussein Shahab Syed Jamaluddin AI-Afghan Syed Jamaluddin Al-Afghani Syi'ah imam dua belas Syi'ah Indonesia..Husein Shahab SYRIA; Freedom vs Dictatorship Syrian government troops using tanks Tablighi Ijtema Tahrir Square Tahrir Square 8:30am Taliban Terrorists Tanda Kemunculan Tausiah Ayah teng­gelam bumi Thariqat Embah Agung The 7.0-magnitude The Aramco Exploration the holy fasting month of Ramadan Thousands of people tiga Kutbah tipu muslihat trazedi FIRAUN trisula Tsunami hits Japan after 8.9 Tujuh Sangkakala tukang nujum TUKANG RAMAL Turki kecil tv france24 Umaiyah dan Abbasiyali umat Islam Rohingya USTAZ USTAZ AMALUDDIN DARUS USTAZ Asri Ibrahim. Rabbani meninggal dunia. Ustaz Fathul Bari Masuk Masjid SYIAH Buat Apa Ustaz Haji Shaari Mohd Yusuf UTUSAN SYAITAN WAFAT wilayah ikhlas worldwide Yahudi Yahudi dunia Yahudi menaklukkan Yak­juj (RUSia) zaman Abdul Muthalib zaman ini ZAMAN KEMUNCULAN MAHDI