Tentang Iskandar Zulkarnain dan kemunculan Yakjud dan Makjud..

Ustaz Zainul Asri Ramli Kuliah Kitab Bahrul Mazi(Hadis 29) Ustaz Muhammad Alexander bertajuk Yakjuj & Makjuj

Saturday, October 23

KAMU PASTI MATI (5)
Beberapa saat menjelang wafatnya, Baginda masih sempat lagi meng­ulangi penjelasan tauhid. Baginda tak pernah jemu menjelaskan sekali gus mendakwahkannya Inilah matlamat utama perjuangan Rasulullah Shallallahu `alaihi wasallam sepanjang hayatnya.

Menjelang sakratul maut tiba, Baginda mengambil sehelai kain dan kemudian dicelupkan ke dalam air. Setelah itu, ia diletakkan pada bahagian dahinya.
Ketika itu, Rasulullah Shallallahu `alaihi wasallam bersabda:


La Ilaha Illallah. Setiap kematian pasti diawali dengan sakaratul maut. Dalam kitab-kitab As-Sunan, Rasulullah Shallallahu `alaihi wasallam bersabda:

La Ilaha Illallah. Mudahlah ke atas diriku untuk menghadapi sakratul maut ini.
Kemudian Baginda bersabda:

Semoga Allah melaknat Yahudi dan Nasrani kerana mereka menjadikan kubur-kubur nabi-nabi mereka sebagai masjid (tempat beribadah). Dalam riwayat Muslim, Rasulullah Shallallahu `alaihi wasallam bersabda:

Semoga Allah membinasakan Yahudi dan Nesrani Nasrani kerana mereka menjadikan kubur-kubur Nabi mereka sebagai' masjid (tempat beribadah).
janganlah kamu menjadikan kuburku sebagai masjid Sesungguhnya aku melarang daripada melakukan perbuatan terkutuk itu.


Dengan demikian menjelang kewafatannya Baginda masih sempat me­wasiatkan ajaran tauhid kepada umatnya.

Kerana solat diabaikan oleh umatnya, Rasulullah Shallallahu `alaihi wasallam mewasiatkan supaya is terus dilaksanakan meskipun dalam keadaan sakaratul maut.

Adakah Baginda mewasiatkan supaya membina gedung dan istana mewah Adakah Baginda mewasiatkan supaya mengejar harta dan kedudukan?

Adakah Baginda lebih mementingkan pembahagian harta pusaka?

Sekali-kali tidak! Rasulullah Shallallahu `alaihi wasallam mewasiatkan supaya solat tetap dikerjakan menjelang akhir hayatnya.

Baginda bersabda:

Kerjakanlah solat dan jagalah dengan baik .hak-hak perempuan Sungguhnya kami diciptakan oleh Allah dan kepadaNyalah kami akan kembali. Kami bersaksi dengan satu kesaksian yang akan menjadi kesaksian kami pada hari qiamat kelak, bahawa sebelum kewafatannya, Rasulullah telah pun memberitahukan kita dengan segala amal kebaikan dan melarang kita daripada amal kejahatan.

Kami bersaksi bahawa Baginda telah menyampai-kan risalah agama Allah dan kami juga bersaksi bahawa Baginda juga telah menunaikan amanah Allah.

Baginda meninggalkan kita dengan ajaran agama Islam yang mulia dan tak seorang pun yang menyimpang daripadanya melainkan berakhir dengan kebinasaan.

Oleh itu, wajib ke atas dirimu, wahai hamba Allah mengikuti jejak langkah Rasulullah Shallallahu `alaihi wasallam, termasuklah perkataan dan perbuatannya. Menteladani pasti membawa keselamatan, manakala menyalahinya pasti berakhir dengan fitnah dan kebinasaan.

Di samping itu, kamu juga dikehendaki bersiap sedia menghadapi peristiwa yang amat menggerunkan ini, kematian, yang sekiranya ada orang yang boleh menyelamatkan diri daripadanya, tentulah Rasulullah Shallallahu `alaihi wasallam adalah orang pertama yang terselamat daripadanya.


Ketika ruhnya dicabut dan dibawa naik ke atas langit, jenazahnya yang mulia masih lagi berada di dalam bilik Aisyah Radhiyallahu `anha. '

Tapi bagaimanakah sikap para sahabat dalam menghadapi musibah dan bencana besar ini?

Pengorbananku hanya untuk dirimu seorang;
tak seorang pun kuizinkan bersemayam di hati.
Aku ukir namamu yang indah di dalam hati;
tak seorang pun bakal menggantikannya .
Jika air mata sudah mengalir deras di pipit
jelas perbezaan antara pura para dan tidak.


Para sahabat berada dalam satu keadaan yang serba bingung sebaik sahaja mendengar berita kewafatan Rasulullah Shallallahu `alaihi wasallam. Mereka menghadapinya dengan sikap yang pelbagai. Ada yang tidak percaya dengan berita pahit itu, ada pula yang mendustakannya dan ada pula yang hanya berdiam diri tanpa mengeluarkan sepatah perkataan pun. Semua itu disebabkan oleh dahsyatnya peristiwa ini.
.
Aku dengar berita dari sepanjang Arab aku mendustakannya kerana kebingungan Jika dustu tidak menemukan ruangnya lagi; aku hanya mampu menangis .seolah pengsan.


Para sahabat termenung dalam kesedihan di sekeliling Masjid Nabawi. Pintu rumah yang menyimpan jenazah Rasu]ullah Shallallahu `alaihi wasallam telah pun ditutup rapat, sementara Aisyah dan kaum perempuan Madinah terus menangis tanpa henti Seluruh hawasan di sekitar perkampungan Madinah dipenuhi dengan Iinangan air mata dan suara tangis. Manakala Umar Radhiyallahu 'anhu pula terus berdiri dan naik. ke atas mimbar sambil rneng­hunuskan pedang yang bersedia membela dan memperjuangkan agama Allah Umar berkata

"Wahai sekalian umat manusia! Sesiapa yang mendakwa Rasulullah telah rnati atau ada yang cuba berkata demikian maka aku akan memenggal lehernya dengan pedang ini."Abu Bakar ketika itu berada di rumahnya yang terletak di As-Sunk, sebuah perkampungan yang terletak di kawasan berbukit Madinah. Dia tidak menyangka bahawa Rasulullah Shallallahu 'alaihi wasallam akan diwafatkan pada hari itu. Sebaik sahaja mendengar berita Rasulullah Shallallahu 'alaihi wasallam telah wafat, beliau segera datang menuju ke masjid dengan me­ngenderai kuda miliknya.

Dia adalah seorang yang memiliki keteguhan hati dan ketabahan jiwa. Inilah antara sifat-sifat yang diberikan Allah kepada al tauhid dan orang-orang yang taat kepadaNya.

Abu Bakar datang ke masjid dengan tenang.

Dia adalah seorang pemimpin yang boleh mengawal keadaan yang serba tidak menentu. Setibanya di situ, dia melihat kaum , muslimin belum lagi menghentikan tangisannya.

Dengan hairan, Abu Bakar bertanya "Apakah yang- sedang terjadi?" Kaum muslimin menjawab; "Rasulullah telah wafat! Rasulullah telah wafat!"

Sebaik sahaja mendengar apa yang orang ramai katakan, Abu Bakar pun mengucapkan: `Inna lillahi wa inna ilaihi rajiun" Inilah kalimah yang biasa diucaphan oleh orang-orang tahap ketika ditimpa musibah besar dalam hidupnya Inilah kalimah yang selalunya dibaca oleh harnba-hamba pilihan Allah jika bencana dan malapetaka melanda mereka. Semua itu terjadi
berdasarkan ketentuan dan taqdir Allah.

Kemudian Abu Bakar meminta kebenaran masuk ke dalam rumah Rasulullah Shallallahu `alaihi wasallam untuk melihat secara langsung jenazahnya yang mulia itu Jenazah Rasulullah Shallallahu `alaihi wasallam ketika itu telah pun ditutup dengan kain Setibanya di sisinya, Abu Bakar memhuka kain yang menutupi jenazahnya, kemudian menciumnya sambil menangis dan air matanya pun mengalir ke atas wajah Rasulullah Shallallahu `alaihi wasallam.

Abu Bakar dengan perasaan sedih dan pilu berkata:


"Wahai Rasulullah, betapa harumnya ketika engkau masih hidup dan betapa harumnya ketika engkau sudah wafat. Kematian yang ditaqdirkan ke atas dirimu telah engkau rasakan. Akan tetapi, demi Allah sebenarnya engkau tidak akan mati untuk selama-lamanya."Kemudian Abu Bakar keluar menuju kaum muslimin yang berhimpun di sekeliling masjid dan cuba menenangkan mereka yang sedang berada dalam kekalutan. Dia berkata kepada Umar:

"Wahai anak Al- Khaththab Bertenanglahi"

Sebaik sahaja mendengar teguran sahabatnya itu, Umar pun berdiam diri dan menghentikan tangisannya. Seluruh penglihatan dan perhatian ketika itu tertumpu pada Ash-Shiddiq, seorang pemimpin adil dan khalifah yang bijaksana. Dia menerobos saf-saf di mama, kaum muslimin berhimpun dan kemudian terus naik ke aras mimbar Di situ, Abu Bakar memulakan khutbahya dengan memuji Allah dan kemudian diteruskan dengan perkataan:

"Wahai sekalian umat manusia! Sesiapa yang menyembah Muhammad, maka sesungguhnya Muhammad telah pun mati sekarang. Tapi sesiapa yang menyembah Allah, maka sesungguhnya Allah Maha Hidup dan tidak akin pernah mati


Kemudian Abu Bakar membacakan firman Allah yang berbunyi: ~­

Dan Muhammad itu tidak lain hanyalah seorang Rasul.yang sudah pun didahului oleh beberapa orang Rasul (yang telah mati atau terbunuh ,Jika demikian, kalau ia pula mati atau terbunuh, (patutkah) kamu berbalik (berpaling tadah menjadi kafir)? Dan (ingatlah), sesiapa yang berbalik menjadi kafir) maka is tidak akan mendatangkan mudharat kepada Allah sedikitpun dan (sebaliknya) Allah akan memberi balasan pahala kepada orang-orang yang bersyukur ( akan nikmat Islam yang tidak ada bandingannya itu) (Surah Ali-Imran: Ayat 144)http://tawakkaltu.blogspot.com/2010/02/kamu-parti-mati.html
http://tawakkaltu.blogspot.com/2010/03/kamu-pasti-mati-2.html
:


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

----------------------------------------------------

Check Page Rank of your Web site pages instantly:

This page rank checking tool is powered by Page Rank Checker service

Pages

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
................ Orang tua yang tidak mempunyai ibadah, ibarat orang yang tidak ada kekayaan dunia dan akhirat ............................ Orang tua yang tidak mempunyai ibadah, ibarat orang yang tidak ada kekayaan dunia dan akhirat ...................................... Orang tua yang tidak mempunyai ibadah, ibarat orang yang tidak ada kekayaan dunia dan akhirat ..................... ..................... Allah taala memberi modal tubuh (dua) roh dan badan pandai-pandailah untuk menjadikan untung........ Allah taala memberi modal tubuh (dua) roh dan badan pandai-pandailah untuk menjadikan untung........ Allah taala memberi modal tubuh (dua) roh dan badan pandai-pandailah untuk menjadikan untung........

Taubat... itu mengumbah nafsu ( mencuci nafsu )

bazar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

'Magog' atau 'Makjujj "Khawarij" 000 injured 000 people . killed 250 2009 2010 2012. 40 hari Rasulullah s 40kms north of Khartoum 6-QUR-AN MENYIMPAN MAKLUMAT A massive 8.9 a.w wafat Adolf Hitler.. meninggalkan baki African Union peacekeeper Agama Awal Suku Aryan agen-agen Yahudi AHLI NUJUM ahli-ahli nujum air taubat Akan Di Sambut Akhirnya Kutemukan Kebenaran Aku mahu tinggalkan dunia dalam sujudku Al Arqam AL Fatihah buat AMALUDDIN DARUS Al-Mahdi Al-Quds all glaciers Allah ada dua jalan. Allah dalam Al-Quran AMALLUDDIN DARUS AMALUDDIN DARUS Amaluddin Darus.Qiamat Amerika menyerang China An Israeli naval patrol killed at least Antarctica is warming Apa itu Islam? Apakah Allah dapat dikenal Arab yang asli Asal-usul Keagamaan Orang India Assad regime was Astronomers using NASA asy-syam attacked Awal Tahun ayat kursi Ayatullah Khomeini Babak Peralihan Bacaan Doa Akhir bangsa Arab Bangsa-bangsa Arab Bani Hasyim Bashar Assad membakar Beirut Not Enough Death to Go Round 1983 BERSABDA Berwudhu BILA DAJJAL TELAH KELUAR bintang ber­ekor blast in Syria's BLOG cerca Islam Bomb Attacks BOMOH Burma's Rakhine State Cairo's central Cho-i-Rong district of Thailand's Christians kill Muslims converge on the holy cities converted to islam .. Daata Darbar Shrine PAKISTAN Dabbat yang ghaib di bumi dajjal Dajjal bermaharajalela.Amaluddin Daru Dajjal telah lama keluar dalam tiga katagori DENDAM YAHUDI Derro ditemui hidup di bawah bumi Di Amerika Pada 9 Sept Dialog Antara Ahlus Sunnah dan Syiah Imamiyah DIBALIK PERANG diganggu digoda dipesong Discovery Channel - Revealed The Hajj diving gear Doa yang disuruh oleh Embah Agung untuk cucu-cicit Dongguan Great Mosque.Xining Dua Dunia Dua Dunia Gedong Songo dua kiblat earthquake Earthquake ...More than 50 egypt history egypt history Mummies Egyptian and Palestinian flags Egyptian anti-government Egyptian army soldiers Egyptians to participate emas hitam.AMALUDDIN DARUS embah agung ENAM PERKARA WANITA engkau kahwini Fatimah az-Zahra February 1 Filipino firaun fled from southern Somalia following the 7.6 magnitude food and water Free Syrian Army Galactic Super-Volcano Erupts Gambaran Neraka Dunia Gaza bound aid flotilla Genghis Khan Genghis Khan 2 gerakan Wahabi Gog and Magog Gog atau Yakjuj Gog dengan Magog golongan Sulaimaniyah Golongan Syi'ah Gunmen stormed in killing Haiti Earthquake: Chronicles of Inferno Haitian earthquake Hamas militants Hampir Akhir Zaman Hari Bakar Quran heard in the Libyan Heavy explosions helicopters massacred holy fasting .Muslim Eid al-Fitr holy fasting .Ramadan at Istiqlal mosque in Jakarta holy month of Ramadan holy month of Ramadan. Lahore Horn of Africa Hundreds of thousands gather for the Friday noon prayer at Mecca's Grand Mosque IBLIS ADALAH NENEK MOYANG SYAITAN IBLIS BELUM BER­SARA.musuh itu adalah memberi erti racun yang bisa. Ibni Taimiyah Ilmu mengenal ILMU TAUHID Imam Mahdi Imam Mahdi as IMAN Semut in Jammu Indonesia Indramayu MAKAM SELAWE INFO RENCANA SENSASI Inside Story - Peace for Darfur investigasi gus im Isa Al Masih Isa Turun ke Bumi Islamic calendar Israel Storming of Gaza aid convoy to Gaza Israeli forces Isu kalimah Allah January February 10 Jarum fitnahnya JATIM Jewish settlers of setting fire to the mosque jihadciptaan Dajjal. JIN dan ALAM GAIB JIN DI RUMAH JIN TIDUR DI BILIK KOSONG KAFIR Kaisaniyah Zaidiyah dan Imamiyah kamu adalah fakir KAMU PASTI MATI Kamu PASTI mati Kamu PASTI mati (3) Sakit keras Karya NAHMAR JAMIL Kathmandu Kaum keluarga Saudi KeArah Kebangkitan kebangkitan kembali Islam KEBERKATAN iLMU Kebrina Kinkade kegilaan manusia kehancuran Arab Kehidupan dan kematian. kejatuhan muslimin Kematian Kematian membongkar wajah sebenar dunia Kemuncak Akhir Zaman Kerajaan Tuhan [174] Kertas Wang Amerika KERUNTUHAN ARAB Keruntuhan ekonomi KETERUBATAN YAHUDI keturunan Adam Keturunan Ham Keturunan Ham Kush KHAHTHAN killing Muslims Kisah BILAL BIN RABAH konco-konconya kuburku kuman-kuman KUNCI dunia Lahore largest demonstration Madinah magnitude earthquake makhluk MAN malaikat dan jin MALANG Man dan Dabbat Manusia di Langit MANUSIA DI LANGIT dan MANUSIA DI BUMI manusia MAN Mars dan Jupiter Maryland MASJID MISTERI DI TUREN Masjid Nabawi: The Prophet's Mosque Mecca and Medina melaknat Yahudi Melihat hitungan hari puasa dari ALMANAK...jawa asli membongkar wajah sebenar dunia.jatuh sakit memesongkan manusia MEMPERBAIKI KEADAAN DUNIA Mengapa Yahudi Bijak me­ngelabui umat MENGGENAL ALLAH menggerunkan menjajah negara-negara Menjelang Babak Peralihan Menjelang wafatnya Mesir dan Hittite sering muncul berperang Millions of people MIMPI RASULLULLAH Misraim MISTERI SETAN 18 - DIBALIK PERANG Mistisisme Mogadishu's Mole People Mongol dan Tartar More than three million Muslims mosque Mount Merapi volcano..25 on October 27 Mt. Ararat Mummies Muslim Muslim Mamilla cemetery in downtown Jerusalem Muslim Rohingya Muslim Suriah National Geographic Nepalese Muslim Ramadan niat penjajahan November 20 occupied West Bank Orang Mole over Pakistan's cultural Pakistans army headquarters in Rawalpindi Palestinian killed Palestinian militants Pandanglah sifat Allah PEKERJAAN ISA pembawa panji hitam. PEMBERSIHAN RUMAH SYAITAN Penemuan Rangka Manusia Raksaksa Kaum A’d peneroka China dan Turki Quaker pengikut Dajjal Perbezaan Semut Dengan Manusia perbuatan syirik Peristiwa Di Masjidil PERKAHWINAN IBLIS perut bumi perut padang pasir pic POKOK politik dan ulamak porak peranda ekonomi PROPAGANDA Protesters remained Put dan Kanaan Qadiriya Badiriya Sufi .mosque in the village of Umm Dawban Qiamat QUAKE HITS INDONESIA quake rocked QUR-AN MENYIMPAN MAKLUMAT Raiwind on the outskirts Rakaman Dalam BaitUllah. dalam kaabah Ramadan at Istiqlal mosque in Jakarta Ramadan fast Ramadan in Jeddah Ramadan in Manila RASULULLAH SAW Rasulullah Shallallahu `alaihi wasallam Ratu Dunia read the Koran RENUNGAN KE ZAMAN SILAM retreating ripping RUMAH MAKHLUK HALUS DURJANA SEPERTI IBLIS Rusia 'Gog' Sabai'yali sakaratul maut. Salahuddin Al­Ayubi Sayidi Syeikh Muhammad AsSuhaimi Scared Sacred (2004) Scientists warn that glaciers in the Andes second largest city of Aleppo Sejarah Ngeri Penindasansyiria Semenanjung Arab Serahkan diri kepada tuan yang empunya diri. shocking image Silver Spring Sixty-third anniversary SOLATNYA Somali women Somalia government southern Indonesia Sumatra island survivors fought Syed Hussein Shahab Syed Jamaluddin AI-Afghan Syed Jamaluddin Al-Afghani Syi'ah imam dua belas Syi'ah Indonesia..Husein Shahab SYRIA; Freedom vs Dictatorship Syrian government troops using tanks Tablighi Ijtema Tahrir Square Tahrir Square 8:30am Taliban Terrorists Tanda Kemunculan Tausiah Ayah teng­gelam bumi Thariqat Embah Agung The 7.0-magnitude The Aramco Exploration the holy fasting month of Ramadan Thousands of people tiga Kutbah tipu muslihat trazedi FIRAUN trisula Tsunami hits Japan after 8.9 Tujuh Sangkakala tukang nujum TUKANG RAMAL Turki kecil tv france24 Umaiyah dan Abbasiyali umat Islam Rohingya USTAZ USTAZ AMALUDDIN DARUS USTAZ Asri Ibrahim. Rabbani meninggal dunia. Ustaz Fathul Bari Masuk Masjid SYIAH Buat Apa Ustaz Haji Shaari Mohd Yusuf UTUSAN SYAITAN WAFAT wilayah ikhlas worldwide Yahudi Yahudi dunia Yahudi menaklukkan Yak­juj (RUSia) zaman Abdul Muthalib zaman ini ZAMAN KEMUNCULAN MAHDI