Tentang Iskandar Zulkarnain dan kemunculan Yakjud dan Makjud..

Ustaz Zainul Asri Ramli Kuliah Kitab Bahrul Mazi(Hadis 29) Ustaz Muhammad Alexander bertajuk Yakjuj & Makjuj

Tuesday, June 26

JIN dan ALAM GAIB

Kesalah fahaman di tengah-tengah masyarakat adalah dengan mengang gap bahawa jin mengetahui perkara yang ghaib. Kebohongan ini dikuatkan pula oleh dakwaan sesetengah jin kepada manusia bahawa mereka mengetahui perkara ghaib. Padahal yang mengeta hui perkara ghaib hanyalah Allah. Allah telah menjelaskan mengenai kebohongan pengakuan jin menerusi kisah kewafatan Nabi Sulaiman a.s.

Ketika Allah mencabut nyawanya, jin dan syaitan yang bekerja di bawah perintah Nabi Sulaiman, terns bekerja tanpa mengetahui bahawa sebenarnya Nabi Sulaiman telah wafat. Tidak ada yang memberitahukan mengenai kematian Nabi Sulaiman melainkan anai-anai yang memakan tongkatnya, sehingga jatuhlah tongkat itu.

Dengan itu jelaslah tentang kesombongan anggapan bahawa jin mengetahui perkara yang ghaib. Kisah tersebut dirakamkan di dalam Al-Qur'an, maksudnya:

"Maka tatkala Kami telah menetapkan kematian Sulaiman, tidak ada yang menunjukkan kepada mereka kematiannya itu kecuali anai-anai yang memakan tongkatnya. Maka tatkala is telah
rebah, tahulah jin itu bahawa kalau sekiranya mereka mengetahui yang ghaib, tentulah mereka tidak akan tetap dalam seksa yang


TUKANG RAMAL DAN BOMOH

Selain jin, ada pula di kalangan manusia yang mendakwa mengetahui perkara ghaib, iaitu tukang-tukang ramal dan bomoh-bomoh yang mengamalkan ilmu hitam. Ramai orang yang datang kepada mereka untuk bertanyakan sesuatu sama ada
mengenai nasib, barang yang hilang sehinggalah jodoh.

Sebenarnya, orang-orang yang mendatangi tukang ramal dan bomoh, adalah per
buatan membazir di samping perbuatan itu termasuk syirik.

Sebab adalah satu kebohongan bila ada orang yang mendakwa mengetahui perka-
ra ghaib. Allah s.w.t. tidak akan memperlihatkan perkara-perkara ghaib kecuali kepada hamba-hamba-Nya yang soleh sebagaimana firman Allah, maksudnya:

"(Dia adalah Tuhan)
yang mengetahui yang ghaib, maka Dia tidak memperli hatkan kepada seorang pun
tentang yang ghaib itu, kecuali kepada Rasul yang diredhai-Nya, maka sesungguhnya Dia mengutuspengawal-pengawal (Malaikat) di hadapan dan di belakangnya, supaya Dia mengetahui bahawa sesungguhnya Rasul-rasul itu telah menyampaikan risalah risalah Tuhannya, sedang (sebenarnya) ilmu-Nya meliputi apa yang ada pads mereka, dan Dia menghisab segala sesuatu satu persatu. "
(Al-Jin: 26-28).

Mengiktikadkan (meyakini) si fulan mengetahui yang ghaib adalah berdosa, sesat dan bertentangan dengan akidah Islam yang sebenar. Kerana pengetahuan mengenai yang ghaib itu hanya di sisi Allah.

DOSA BESAR
Meminta fatwa kepada tukang-tukang ramal dan bomoh adalah satu perbuatan dosa besar. Dalam hadis disebutkan:

"Barangsiapa yang datang kepada tukang ramal lalu bertanyakan sesuatu, maka solatnya tidak diterima selama empat puluh malam. " (H.R. Muslim dan Ahmad).

Percaya kepada tukang ramal atau bomoh adalah satu kekufuran, sebagaimana sab-
da Nabi s.a.w.: "Barangsiapa yang datang kepada tukang ramal ' atau bomoh lalu percaya ke-
padanya dengan apa yang dikatakannya, maka is benarbenar telah kufur kepada apa
i yang diturunkan kepada Muhammad s. a. w." (H.R. Ahmad).

Aqidah at-Thahawiyah berkata: "Ahli nujum termasuk golongan tukang ramal menurut sebahagian ulama." Ibnu Taimiyah berpendapat bahawa bertanya kepada bomoh dengan maksud mengujinya supaya dapat membezakan antara kebenaran dengan kebohongan yang disampaikannya, hukumnya "boleh." Ibnu Taimiyah mengemukakan hujjah berdasarkan hadis Nabi


"Bahawa Nabi s.a.w. pernah bertanya kepada Ibn Shayyad, "Apa yang datang kepadamu?" Jawabnya: "Yang datang kepadaku adalah kebenaran dan kebohongan. " Baginda bertanya lagi: "Apa yang engkau lihat?" Jawabnya: "Aku melihat singgasana di atas air. " Nabi bersabda: "Sesungguhnya aku telah menyembunyikan sesuatu yang disembunyikan terhadapmu. Itu asap, asap. Usirlah, tentu tidak akan menyesatkanmu. Sesungguhnya engkau termasuk sahabat-sahabat bomoh."


(H.R. Bukhari dan Muslim). Dalam hadis tersebut Rasulullah bertanya dengan maksud untuk menguji orang itu agar is tidak menyesatkan manusia.

AHLI NUJUM
Membuat ramalan mengenai masa depan seseorang adalah haram di sisi syariat. Kerana ahli nujum meramalkan sesuatu berdasarkan petunjuk syaitan. Allah Ta'ala berfirman, maksudnya:

"...dan tidak akan menang tukang sihir, dari mana saja is datang. " (Thaha: 69).
"Apakah kamu tidak memperhatikan orang-orang yang diberi bahagian dari al-Kitab? Mereka percaya kepada jibt dan thaghut Umar bin Khattab menafsirkan "jibt" dengan "ahli sihir."

Kadangkala ada orang mengatakan bahawa ramalan ahli nujum kadang-kadang
benar dan sesuai dengan realiti yang berlaku.

Sebenarnya, ketepatan mereka meramalkan sesuatu adalah satu kepalsuan. Mereka mengatakan dengan kata-kata yang bersifat umum kepada manusia, yang memerlukan penafsiran tersendiri. Bila perkaranya sudah berlaku, barulah mereka menafsirkan dengan penafsiran yang sesuai dengan apa yang berlaku.


Ada juga kemungkinan kebenaran ramalan mereka adalah berdasarkan firasat, atau kata-kata yang diajarkan oleh jin yang mencuri pendengaran dari berita langit. Dalam sebuah hadis disebutkan, maksudnya:

"Rasulullah s.a.w pernah ditanya tentang bomoh-bomoh. Jawab baginda: "Mereka tidak apa-apa. " Sahabat bertanya lagi: "Ya Rasulullah, mereka mengatakan sesuatu yang kemudian berlaku sesuai dengan apa yang mereka katakan. " Jawab Nabi: "Kata-kata mereka ada benarnya. Sebab jin mendengarkan berita secara sembunyi-sembunyi lalu membisikkannya ke telinga mereka, lalu mereka menambahnya dengan seratus kebohongan. " (H.R. Bukhari, Muslim dan Ahmad).

BOMOH ADALAH UTUSAN SYAITAN?

Ibnu al-Qayyim dalam bukunya "al-Ighatsah" mengatakan: "Bomoh-bomoh adalah
urusan syaitan, kerana orangorang musyrik bersegera mendatangi mereka, meminta pertolongan kepada mereka dalam urusan-urusan mereka, mempercayai mereka dan mengikuti keputusan mereka. Mereka percaya bahawa bomoh-bomoh itu mengetahui perkara yang ghaib dan mengabarkan perkara-perkara ghaib yang tidak diketahui oleh orang lain." Ibnu al-Qayyim seterusnya mengatakan, bahawa bomoh-bomoh itu pads haki katnya utusan-utusan syaitan.

Mereka diutus untuk menyesatkan manusia dan mempercayai apa saja yang dikatakannya. Oleh itu Rasulullah memperingatkan: "Barangsiapa yang datang kepada bomoh lalu percaya kepadanya dengan apa . yang dikatakannya, maka ini benar-benar telah kufur kepada apa yang diturunkan kepada Muhammad. " (H.R. Ahmad).


AQIDAH JIN

Aqidah jin sama seperti manusia. Ada yang Muslim, Nasrani, Yahudi, Majusi dan golongan kafir lainnya. Di kalangan jin Muslim juga menganuti berbagai mazhab; ada Ahlus Sunnah, Syi'ah, Qadariyah, ahli bid'ah dan sebagainya. Ada juga yang taat, tagwa, di samping yang gemar melakukan maksiat dan dosa.

Allah s.w.t. telah berfirman mengenai hal-ehwal jin ini dalam


AI-Qur'an yang bermaksud:

"Dan sesungguhnya di aniara kami (jin) ada yang soleh dan di antara kami (pula) ada yang tidak demikian. Adalah kami menempuh jalan yang berbeza-beza." (AI-Jin:
11).

Ibnu Abbas berkata: "Kami (jin) menempuh jalan yang berbeza-beza," ertinya di antara jin ada yang Mukmin dan ada yang kafir.No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

----------------------------------------------------

Check Page Rank of your Web site pages instantly:

This page rank checking tool is powered by Page Rank Checker service

Pages

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
................ Orang tua yang tidak mempunyai ibadah, ibarat orang yang tidak ada kekayaan dunia dan akhirat ............................ Orang tua yang tidak mempunyai ibadah, ibarat orang yang tidak ada kekayaan dunia dan akhirat ...................................... Orang tua yang tidak mempunyai ibadah, ibarat orang yang tidak ada kekayaan dunia dan akhirat ..................... ..................... Allah taala memberi modal tubuh (dua) roh dan badan pandai-pandailah untuk menjadikan untung........ Allah taala memberi modal tubuh (dua) roh dan badan pandai-pandailah untuk menjadikan untung........ Allah taala memberi modal tubuh (dua) roh dan badan pandai-pandailah untuk menjadikan untung........

Taubat... itu mengumbah nafsu ( mencuci nafsu )

bazar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

'Magog' atau 'Makjujj "Khawarij" 000 injured 000 people . killed 250 2009 2010 2012. 40 hari Rasulullah s 40kms north of Khartoum 6-QUR-AN MENYIMPAN MAKLUMAT A massive 8.9 a.w wafat Adolf Hitler.. meninggalkan baki African Union peacekeeper Agama Awal Suku Aryan agen-agen Yahudi AHLI NUJUM ahli-ahli nujum air taubat Akan Di Sambut Akhirnya Kutemukan Kebenaran Aku mahu tinggalkan dunia dalam sujudku Al Arqam AL Fatihah buat AMALUDDIN DARUS Al-Mahdi Al-Quds all glaciers Allah ada dua jalan. Allah dalam Al-Quran AMALLUDDIN DARUS AMALUDDIN DARUS Amaluddin Darus.Qiamat Amerika menyerang China An Israeli naval patrol killed at least Antarctica is warming Apa itu Islam? Apakah Allah dapat dikenal Arab yang asli Asal-usul Keagamaan Orang India Assad regime was Astronomers using NASA asy-syam attacked Awal Tahun ayat kursi Ayatullah Khomeini Babak Peralihan Bacaan Doa Akhir bangsa Arab Bangsa-bangsa Arab Bani Hasyim Bashar Assad membakar Beirut Not Enough Death to Go Round 1983 BERSABDA Berwudhu BILA DAJJAL TELAH KELUAR bintang ber­ekor blast in Syria's BLOG cerca Islam Bomb Attacks BOMOH Burma's Rakhine State Cairo's central Cho-i-Rong district of Thailand's Christians kill Muslims converge on the holy cities converted to islam .. Daata Darbar Shrine PAKISTAN Dabbat yang ghaib di bumi dajjal Dajjal bermaharajalela.Amaluddin Daru Dajjal telah lama keluar dalam tiga katagori DENDAM YAHUDI Derro ditemui hidup di bawah bumi Di Amerika Pada 9 Sept Dialog Antara Ahlus Sunnah dan Syiah Imamiyah DIBALIK PERANG diganggu digoda dipesong Discovery Channel - Revealed The Hajj diving gear Doa yang disuruh oleh Embah Agung untuk cucu-cicit Dongguan Great Mosque.Xining Dua Dunia Dua Dunia Gedong Songo dua kiblat earthquake Earthquake ...More than 50 egypt history egypt history Mummies Egyptian and Palestinian flags Egyptian anti-government Egyptian army soldiers Egyptians to participate emas hitam.AMALUDDIN DARUS embah agung ENAM PERKARA WANITA engkau kahwini Fatimah az-Zahra February 1 Filipino firaun fled from southern Somalia following the 7.6 magnitude food and water Free Syrian Army Galactic Super-Volcano Erupts Gambaran Neraka Dunia Gaza bound aid flotilla Genghis Khan Genghis Khan 2 gerakan Wahabi Gog and Magog Gog atau Yakjuj Gog dengan Magog golongan Sulaimaniyah Golongan Syi'ah Gunmen stormed in killing Haiti Earthquake: Chronicles of Inferno Haitian earthquake Hamas militants Hampir Akhir Zaman Hari Bakar Quran heard in the Libyan Heavy explosions helicopters massacred holy fasting .Muslim Eid al-Fitr holy fasting .Ramadan at Istiqlal mosque in Jakarta holy month of Ramadan holy month of Ramadan. Lahore Horn of Africa Hundreds of thousands gather for the Friday noon prayer at Mecca's Grand Mosque IBLIS ADALAH NENEK MOYANG SYAITAN IBLIS BELUM BER­SARA.musuh itu adalah memberi erti racun yang bisa. Ibni Taimiyah Ilmu mengenal ILMU TAUHID Imam Mahdi Imam Mahdi as IMAN Semut in Jammu Indonesia Indramayu MAKAM SELAWE INFO RENCANA SENSASI Inside Story - Peace for Darfur investigasi gus im Isa Al Masih Isa Turun ke Bumi Islamic calendar Israel Storming of Gaza aid convoy to Gaza Israeli forces Isu kalimah Allah January February 10 Jarum fitnahnya JATIM Jewish settlers of setting fire to the mosque jihadciptaan Dajjal. JIN dan ALAM GAIB JIN DI RUMAH JIN TIDUR DI BILIK KOSONG KAFIR Kaisaniyah Zaidiyah dan Imamiyah kamu adalah fakir KAMU PASTI MATI Kamu PASTI mati Kamu PASTI mati (3) Sakit keras Karya NAHMAR JAMIL Kathmandu Kaum keluarga Saudi KeArah Kebangkitan kebangkitan kembali Islam KEBERKATAN iLMU Kebrina Kinkade kegilaan manusia kehancuran Arab Kehidupan dan kematian. kejatuhan muslimin Kematian Kematian membongkar wajah sebenar dunia Kemuncak Akhir Zaman Kerajaan Tuhan [174] Kertas Wang Amerika KERUNTUHAN ARAB Keruntuhan ekonomi KETERUBATAN YAHUDI keturunan Adam Keturunan Ham Keturunan Ham Kush KHAHTHAN killing Muslims Kisah BILAL BIN RABAH konco-konconya kuburku kuman-kuman KUNCI dunia Lahore largest demonstration Madinah magnitude earthquake makhluk MAN malaikat dan jin MALANG Man dan Dabbat Manusia di Langit MANUSIA DI LANGIT dan MANUSIA DI BUMI manusia MAN Mars dan Jupiter Maryland MASJID MISTERI DI TUREN Masjid Nabawi: The Prophet's Mosque Mecca and Medina melaknat Yahudi Melihat hitungan hari puasa dari ALMANAK...jawa asli membongkar wajah sebenar dunia.jatuh sakit memesongkan manusia MEMPERBAIKI KEADAAN DUNIA Mengapa Yahudi Bijak me­ngelabui umat MENGGENAL ALLAH menggerunkan menjajah negara-negara Menjelang Babak Peralihan Menjelang wafatnya Mesir dan Hittite sering muncul berperang Millions of people MIMPI RASULLULLAH Misraim MISTERI SETAN 18 - DIBALIK PERANG Mistisisme Mogadishu's Mole People Mongol dan Tartar More than three million Muslims mosque Mount Merapi volcano..25 on October 27 Mt. Ararat Mummies Muslim Muslim Mamilla cemetery in downtown Jerusalem Muslim Rohingya Muslim Suriah National Geographic Nepalese Muslim Ramadan niat penjajahan November 20 occupied West Bank Orang Mole over Pakistan's cultural Pakistans army headquarters in Rawalpindi Palestinian killed Palestinian militants Pandanglah sifat Allah PEKERJAAN ISA pembawa panji hitam. PEMBERSIHAN RUMAH SYAITAN Penemuan Rangka Manusia Raksaksa Kaum A’d peneroka China dan Turki Quaker pengikut Dajjal Perbezaan Semut Dengan Manusia perbuatan syirik Peristiwa Di Masjidil PERKAHWINAN IBLIS perut bumi perut padang pasir pic POKOK politik dan ulamak porak peranda ekonomi PROPAGANDA Protesters remained Put dan Kanaan Qadiriya Badiriya Sufi .mosque in the village of Umm Dawban Qiamat QUAKE HITS INDONESIA quake rocked QUR-AN MENYIMPAN MAKLUMAT Raiwind on the outskirts Rakaman Dalam BaitUllah. dalam kaabah Ramadan at Istiqlal mosque in Jakarta Ramadan fast Ramadan in Jeddah Ramadan in Manila RASULULLAH SAW Rasulullah Shallallahu `alaihi wasallam Ratu Dunia read the Koran RENUNGAN KE ZAMAN SILAM retreating ripping RUMAH MAKHLUK HALUS DURJANA SEPERTI IBLIS Rusia 'Gog' Sabai'yali sakaratul maut. Salahuddin Al­Ayubi Sayidi Syeikh Muhammad AsSuhaimi Scared Sacred (2004) Scientists warn that glaciers in the Andes second largest city of Aleppo Sejarah Ngeri Penindasansyiria Semenanjung Arab Serahkan diri kepada tuan yang empunya diri. shocking image Silver Spring Sixty-third anniversary SOLATNYA Somali women Somalia government southern Indonesia Sumatra island survivors fought Syed Hussein Shahab Syed Jamaluddin AI-Afghan Syed Jamaluddin Al-Afghani Syi'ah imam dua belas Syi'ah Indonesia..Husein Shahab SYRIA; Freedom vs Dictatorship Syrian government troops using tanks Tablighi Ijtema Tahrir Square Tahrir Square 8:30am Taliban Terrorists Tanda Kemunculan Tausiah Ayah teng­gelam bumi Thariqat Embah Agung The 7.0-magnitude The Aramco Exploration the holy fasting month of Ramadan Thousands of people tiga Kutbah tipu muslihat trazedi FIRAUN trisula Tsunami hits Japan after 8.9 Tujuh Sangkakala tukang nujum TUKANG RAMAL Turki kecil tv france24 Umaiyah dan Abbasiyali umat Islam Rohingya USTAZ USTAZ AMALUDDIN DARUS USTAZ Asri Ibrahim. Rabbani meninggal dunia. Ustaz Fathul Bari Masuk Masjid SYIAH Buat Apa Ustaz Haji Shaari Mohd Yusuf UTUSAN SYAITAN WAFAT wilayah ikhlas worldwide Yahudi Yahudi dunia Yahudi menaklukkan Yak­juj (RUSia) zaman Abdul Muthalib zaman ini ZAMAN KEMUNCULAN MAHDI